Anders dan het lijkt: een Lybra kopen

Na de shortlist van vijf potentiële Lybra’s te hebben ingekort tot twee auto’s wordt er een afspraak gemaakt voor een eerste bezichtiging. Direct maar de meest veelbelovende, een Lancia die staat bij een bedrijf dat veel met Italiaanse auto’s heeft en bovendien in een uitstekende en zeer verzorgde staat verkeert. Dat kán dus bijna niet mis gaan. Toch?

Met de plotselinge verkoop van de Alfa Romeo 164 is de zoektocht naar een vervanger een feit. De online speurtocht is begonnen en daarbij is de keuze gevallen op een Lancia Lybra SW. Een betaalbare en stijlvolle auto, zonder al te vreemde bekende gebreken. Op internet worden er genoeg aangeboden waarbij de 1.8 16v en 2.0 20v de populairste lijken te zijn. De voorkeur gaat uit naar een 1.8 16v, vanwege het gunstigere verbruik en het probleemloze karakter van de viercilinder. Als hobby staan er nog een Giulia en Spider en daarmee zijn er hobby’s genoeg, de Lybra moet gewoon een lekkere auto voor iedere dag zijn.

Het budget wordt vastgesteld op ongeveer € 2.000, met wat geld achter de hand voor wat kosten die je ongetwijfeld de eerste tijd hebt. Voor dat geld zit je al in de hogere regionen van de Lybra, die in hetzelfde segment zit als de Alfa Romeo 156. Prijzen beginnen bij € 750 voor ‘een rijdende auto’, voor het dubbele kom je in de grote massa van auto’s die wellicht niet perfect zijn maar waarmee je prima voor de dag kunt komen. Voor € 2.000 tot € 2.500 heb je de keuze uit op het oog erg nette exemplaren. Een enkele luxe Emblema, Intensa of andere uitmuntende auto met weinig kilometers zit op zo’n € 3.000 a € 3.500 maar dan heb je het over uitzonderingen.

We hebben een shortlist van vijf Lybra’s waarbij er twee met enige afstand boven de rest staan. Een donkerblauwe LX die bij een bedrijf staat dat thuis is in het merk en een prachtige Intensa die bij een algemene handelaar staat. 1 – 0 voor de blauwe dus. De auto staat in Apeldoorn (doorgaans niet onze favoriete locatie voor een goedkope occasion) bij een autobedrijf dat jaren geleden veel deed in Lancia Delta Integrale’s, Maserati Biturbo’s en Alfa Romeo 75’s. De Lybra kost € 1.950 dus past meer dan prima in het budget. Op de foto’s oogt de auto bijzonder netjes. Geen kleurverschillen, geen zichtbare beschadigingen en een opvallend net Alcantara interieur. De beige, slijtagegevoelige bekleding oogt bij dit exemplaar nog tadeloos en de algehele foto-indruk is dik in orde. Een belletje naar de aanbieder waarbij aangegeven wordt we niet zoeken naar ‘de goedkoopste Lybra’ maar wel naar een héle nette zorgt ook al niet voor een teleurstelling: “Het is een erg verzorgde auto van eerste eigenaar! De distributie en uitlaat zijn recent vervangen en de hele auto is keurig.”
Het telefoongesprek wordt afgesloten met ‘Tot morgen!’ en al vroeg in de ochtend wordt koers gezet richting het Apeldoornse, met het gevoel dat dit bijna niet meer mis kan gaan. Na een gesprek met de aanbieder thuis rijden we naar de hal waar de auto’s staan. Daar aangekomen is de teleurstelling al na vijf seconden aanwezig. De voorbumper heeft flinke beschadigingen op de hoeken en de stootstrips ook, op het voorscherm zit een flinke kras, de dorpels beginnen achteraan en bij de naad vóór aardig roest te vertonen en ook de portieren zijn niet strak. Achter is de auto niet perfect en het dak heeft een lelijke lakplek van vijf bij vijf centimeter. De rechter flank is al niet veel beter met als klap op de vuurpijl diepe krassen op de B-stijl (voor- én achterportier) en een schaafplek op het glas van de achterruit. Hoe krijg je het voor elkaar… Ondanks dat we ons oordeel al klaar hebben toch maar even het interieur bekijken. Oei… De stoel blijkt veel verder heen dan op de foto’s en alles is een beetje groezelig. Toegegeven: dit zal met een flinke reinigingsbeurt vermoedelijk een stuk beter te krijgen zijn maar we hebben veel Lybra’s gezien die toch een héél stuk netter zijn. Als de Lancia gestart wordt is er eerst een seconden of vijf een dieselratel te horen, afkomstig van de nokkenas-versteller die ver heen is. Een typisch mankement van de 1.8 motoren van de diverse Fiats, Lancia’s en Alfa Romeo’s uit die tijd. We weten genoeg. De verkoper is ondertussen met een andere klant in gesprek, een hand en de melding dat dit hem niet gaat worden voor ons volgen. Zonde van de tijd, zowel van de verkoper als van ons.

Die middag is er dus nog tijd om een tweede Lybra te gaan bekijken. De keuze is gevallen op de Intensa. Eén van de mooiste uitvoeringen met donker interieur met zwart leder en grijs alcantara. Aan de buitenzijde zijn de chromen delen donkerder uitgevoerd en er zijn speciale 16″ wielen gemonteerd. Twee jaar nieuwer dan de blauwe en gezien de staat op de foto’s vinden we de prijs van € 1.950 aan de lage kant. De aanbieder, Hild Auto’s in Landsmeer, heeft allerlei handel staan en duidelijk geen voorkeur voor Italianen. Het is één van de redenen dat deze auto niet direct de eerste keuze was. Een belletje naar het bedrijf, waarbij we aangeven dat we na een eerdere teleurstelling niet zo veel zin hebben in nóg een rit voor niks, wordt vriendelijk beantwoord: “Ik loop nú even voor u om de auto heen en vertel wat me opvalt!” Verder dan een bijgewerkt plekje van een cm op de spatbordrand linksvoor en een krasje op de achterbumper komt de verkoper niet en dus zitten we even later in de auto. Zonder verwachtingen deze keer.
Aangekomen in Landsmeer staat een bijzonder vriendelijke verkoper ons te woord en drukt ons de sleutels in de hand. De Lybra is simpelweg prachtig. Ontzettend strak, er is niets gelogen aan de omschrijving van de verkoper. Oké, we ontdekken nog twee restyle-pitjes in een portier maar that’s it! Het interieur is zo mogelijk nóg netter, we zouden bijna de term ‘als nieuw’ in de mond nemen. De stoelen verkeren in topstaat, het dashboard is vrij van beschadigingen. De verkoper heeft de groene platen inmiddels al op de auto geklikt, als de proefrit ook nog bevalt zijn er voor alle drie de onderdelen groene vinkjes gezet. Als uit de documentatie dan ook nog blijkt dat de auto ontzettend goed onderhouden is en van iemand is geweest die álles bijhield in een excel-bestand kan onze lol niet op. Een half uur later wordt met de verkoper een nette prijs bepaald, we besluiten om niet onder zijn nette aanbod te gaan zitten om handjeklap te voorkomen. De verkoper tevreden, wij ontzettend gelukkig met een zeldzaam mooie Italiaan. Wat zijn we blij dat die blauwe tegenviel!

IMG_0565

Het blijkt maar weer eens dat je niet te snel moet handelen bij het kopen van een tweedehands auto, er staat genoeg te koop. Op basis van de advertentie en het gesprek met de verkoper aan te telefoon zouden we de blauwe bijna ongezien hebben gekocht, terwijl de Intensa wat nadelen had (flink stuk rijden, aanbieder die verder weinig van de auto wist of met het merk heeft). Hoe anders bleek de praktijk uit te pakken…