Bijzonder: Alfa Romeo Giulietta Spider ‘Sebring’ Competizione

Je wilt dolgraag eens deelnemen aan de Mille Miglia maar je hebt geen zin om een passagier mee te nemen? Dan hebben we de ideale klassieker voor je gevonden. Een zeer bijzondere Alfa Romeo Giulietta Spider monoposto uit 1957 die ook nog eens in Nederland te koop staat!

Er zijn er 24 van gebouwd en hoeveel er over zijn is niet bekend: de Alfa Romeo Giulietta 750G Spider, gebouwd in opdracht van Hoffman Motor Car Co uit New York. In 1956 liet Alfa Romeo zien dat het met een prototype van de ‘Mille Miglia Spider’ vaak sneller was dan de OSCA’s met 1.500 cc motor uit die tijd. Een bijna identiek exemplaar met volledige voorruit nam in 1957 deel aan de Mille Miglia. De speciale 750G Spider zijn stuk voor stuk lichtgewicht raceauto’s, uitgevoerd als Monoposto (1956) of als Spider met volledige voorruit, gemodificeerd door Alfa Romeo Milano in 1957. Alle 24 waren voorzien van aluminium deuren, motorkap en kofferdeksel en zaken als deurhendels waren zowel binnen als buiten overbodig. Ook raamslingers en dergelijke werden niet gemonteerd.

Deze originele Giulietta 750G Spider ‘Sebring’ Competizione uit 1957 met chassisnummer AR 1495 G*00301* en motornummer AR 1315*30709* is fabrieksorigineel en kreeg een volledige restauratie. Onder de motorkap is een competitie 750 G motor te vinden met een versterkt 1300 cc cilinderblok met een hele hoop speciale, vaak magnesium, onderdelen. Geschakeld wordt er via een enorm zeldzame close-ratio versnellingsbak met 5 verzetten, speciaal gemaakt voor de racers. Het chassis is versterkt en de carrosserie is zoals genoemd een stuk lichter dan normaal. De meeste bewegende delen en bumpers zijn van aluminium en vrijwel overal vind je geboorde gaten in plaatwerkdelen (binnenkant motorkap, kofferdeksel, etc.).

Het interieur van deze auto is voorzien van twee stoelen met rode Vipla bekleding en canvas hoezen, identiek aan de auto waarmee Sanesi destijds de Mille Miglia trotseerde. Een verwijderbaar passagiersraampje kan de auto omtoveren tot tweezitter.

De auto is kortgeleden compleet gerestaureerd door de eigenaar en de carrosserie werd daarbij gedaan door Quality Cars in Italië. Alles is gedaan volgens de hoogste standaard, nergens zijn compromissen gedaan aan het origineel. Kortom: de auto is klaar voor de Internationale concours en evenementen zoals de Mille Miglia. Of de 1.000 mijl echt zo gezellig is in je eentje wagen we te betwijfelen.

De auto staat te koop bij Strada e Corsa in Haarlem.

[Best_Wordpress_Gallery id=”9″ gal_title=”Alfa Giulietta Spider 750 G Monoposto”]