De eerste 10.000 km staan er op bij de Giulietta

giulietta
Eind februari ruilde ik mijn nieuw aangeschafte Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm ECO in op een jong gebruikte Giulietta 1.6 JTDm. Inmiddels is er drie maanden wegenbelasting betaald en staat er ongeveer 10.000 kilometer meer op de teller dan bij aanschaf. Tijd voor een kleine update.

60.091 is er op het display van de boordcomputer te lezen als ik de Giulietta voor het eerst de parkeerplaats van Alfa Romeo dealer Auto ’t Hooft in Doetinchem af stuur. Met een grote grijs, dat kan ik niet ontkennen. Onder mijn zitvlak namelijk een Grigio Magnesio Giulietta met 1.6 JTDm krachtbron in de tamste vorm, die met 105 pk. Daar houdt het tamme dan ook op want de eerste eigenaar was niet ’tam’ omgegaan met de optielijst: Sportpakket 3 met de prachtige Brembo remmen, 18″ wielen, sideskirts en donkere koplampen aan de buitenzijde. Binnen gaat het feest verder met rode lederen bekleding, zwarte ‘hemel’, afwerking van stuur en dergelijke met rode stiksels en comfortabele zaken als automatische verlichting en ruitenwissers.

Op twee puntjes heeft de Belg die de auto aanschafte een misser begaan: het niet aankruisen van cruisecontrol en het Blue&Me systeem is zonder meer erg jammer.

giuliett2

Enkele maanden verder kan ik niet anders zeggen dan dat de ruil tot nu toe erg goed bevalt. Okee, de vaste lasten zijn wat hoger (de auto wordt privé gereden) maar de uitstraling en het rijgenot maken dat goed. De Giulietta staat bij aanschaf wel erg hoog op de poten dus al snel wordt een in hoogte verstelbare schroefset van KW Suspensions gemonteerd. De toch al niet slechte rijeigenschappen knappen er erg van op en de looks zijn (wat mij betreft) nog verder verbeterd. De ‘Juul’ stuurt veel strakker en de communicatie in het stuur is merkbaar beter. Uiteraard is de auto wat stugger, maar een stuiterbak is het allerminst.

De motor verdient een compliment, want hoewel ik verwachtte dat het qua verbruik ontzettend achteruit zou hobbelen in vergelijking met mijn zuinige ex-Mito,  kom ik de eerste 10.000 kilometer op gemiddeld 5,7 l/100km uit. Ruim 1 op 17 dus. De 1.6 is tegelijkertijd erg soepel en door de zesbak heb je bij ieder tempo voldoende koppel tot je beschikking. Het vermogen is wat krapjes, al heb je in de D-stand van de DNA-knop iets meer koppel tot je beschikking, 320 Nm maximaal. Toch mis ik wel wat power en dus zal de Giulietta binnenkort een bezoekje brengen aan Squadra Tuning in Nunspeet. Een ander dingetje is de verlichting. Niet zo veel mis mee, maar na een week met een van xenon voorziene Fiat 500S rijden zie je wat dat kan doen met je zicht. Ook daar is binnenkort een kuurtje gepland.

[nggallery id=162]

Minpunten? Jawel, daar ben ik eerlijk in. De stoelen zijn daarbij het eerste wat ik noem. Verkeerd zitten doen ze niet maar qua zijlingse steun en comfort zijn ze minder dan de heerlijke stoelen van de MiTo. Een prettige zitpositie is snel gevonden, maar bij sportief bochtenwerk blijf je minder goed op je plek zitten, tevens zijn de zittingen aan de korte kant. Een ander puntje is het Start&Stop systeem. Bij nieuwe auto’s blijft dit uitstaan als het eenmaal uitgeschakeld is, ik moet dat iedere rit weer opnieuw doen. Ben je grote vrienden met Start&Stop dan is er niets aan de hand, maar zelf ben ik er niet weg van.

Laatste puntje is het ontbreken van het Blue&Me systeem. Dat kun je echter de auto niet aanrekenen, alleen de eerste eigenaar. Binnenkort kan ik echter door een betaalbare oplossing weer gewoon muziek van mijn iPhone luisteren, daarover meer als dit klusje geklaard is.