Hebben: Straton, geïnspireerd door Alfa Romeo

Een passie voor klassieke Italiaanse auto’s en liefhebberij voor horloges combineren, het kán. Als eigenaar van onder andere een Alfa Romeo Alfetta GTV geniet Kyle met volle teugen van zijn auto’s. Toch heeft de Zwitser nog iets waar hij gek op is: horloges!

Horloge- en autopassie willen nog wel eens samengaan. Als creatieveling pakt Kyle potlood en papier en ontwerpt hij zijn eerste op de autosfeer geïnspireerde horloge. In juli 2015 presenteert hij aldus de Straton Vintage Driver Chrono (foto 1) op Kickstarter, ‘s werelds grootste crowdfunding platform. Binnen 35 dagen heeft hij tien keer zoveel ‘backers’ (mensen die het project steunen) dan verwacht. De Straton Watch Company is een feit!
De Vintage Driver Chrono is een stijlvolle chronograaf met een topkwaliteit Seiko VK64 Meca Quartz uurwerk, dat per maand slechts ± 20 seconden afwijkt en een secondewijzer heeft die vijf stappen per seconde maakt en daardoor lijkt te zweven. De wijzerplaat is geïnspireerd op de meters van Alfa Romeo’s van begin jaren tachtig. Het hele horloge straalt ‘auto en autosport’ uit, inclusief extra bijgeleverde NATO-banden in Martini- en Gulf-stijl. Met 44 mm diameter is het geen klein klokje, maar om de pols oogt het zeker niet lomp. De prijs? Een zeer acceptabele $ 369, zo’n € 340. Kyle heeft de smaak te pakken en komt, nog vóór de Vintage Driver Chrono klaar is, met de Curve Chrono (foto 2), geïnspireerd op legendarische horloges uit de jaren zeventig. De klassieke ogende wijzerplaat en markante vorm maken dit horloge niet alleen stoer, maar ook stijlvol te dragen bij formelere kledij. Het retromodel is leverbaar met kastdiameters van 39,5 mm en 42 mm en heeft een dikte van 14 mm, niet geheel onopvallend… De prijs bedraagt $ 499.
Fonkelnieuw is de VDC MkII Auto (foto 3), een automatische variant van het eerste model met een aangepaste wijzerplaat. De ‘bezel’ (de buitenring om het glas) is bij de nieuwe telg vervangen door een gladde ring met tachymeter. Het automatische uurwerk maakt de VDC MkII wat duurder. De normale prijs bedraagt $ 749, maar momenteel vind je op www.stratonwc.com een speciale aanbieding, waarbij je dit schitterende horloge voor $ 549,- kunt aanschaffen.
Alle horloges zijn er in diverse uitvoeringen. Zowel kast als wijzerplaat zijn er in meerdere kleuren en met verschillende bandjes. Terwijl we dit schrijven presenteert Kyle zijn vierde model op Kickstarter, de Straton Syncro, het horloge dat op de foto boven dit artikel te vinden is.

[Best_Wordpress_Gallery id=”46″ gal_title=”Straton 1″]
Straton lijkt alles behalve een eendagsvlieg te zijn, komende jaren zullen we ongetwijfeld nog veel moois voorgeschoteld krijgen. Kyle heeft, door het succes van zijn horloge-activiteiten, nog maar amper tijd om van zijn Italianen te genieten. Naast zijn klassieke Alfetta GTV heeft hij nog een extreme Alfasud Sprint racer. Zijn dagelijkse kilometers maakt hij in een nieuwe Giulia. Een man van alle tijden.

Meer info: www.stratonwc.com.