Lancia is terug: Pu+Ra HPE, Ypsilon, Gamma en Delta!

Jawel! Mocht je je de laatste jaren af hebben gevraagd of Lancia nog terug zou keren op de Europese markt dan begrijpen we dat volledig. Ook wij hebben talloze keren gedagdroomd over een nieuwe start van het merk. En nu, bijna 117 jaar later is het raak: Lancia is terug en komt de komende jaren met drie nieuwe modellen op de proppen. Wij maakten kennis met de Pu+Ra, een amuse voor wat er de komende jaren aan zit te komen.

Er heerst een zeer ontspannen sfeer onder de aanwezigen als we gaan zitten in de presentatieruimte van de Italiaanse Ambassade in Brussel. We zijn te gast bij Lancia om de Pu+Ra HPE te bewonderen en een voorproefje te krijgen van wat er komen gaat. Iedereen die aanwezig is, zowel de mensen van Lancia als de gasten, heeft een glimlach op het gezicht.

Pu+Ra. Zonder het plusteken ertussen is Pura al het Italiaanse woord voor Puur. Maar Lancia deelt het woord op in ‘Pure’ en ‘Radical’. Daarmee is de vormtaal van het nieuwe Lancia omschreven. Puur is de vorm van de carrosserie, laten we het maar even omschrijven als ‘het zeegroene deel’ van de auto die u hier ziet. Geen vreemde knikken, vouwen, inkepingen of onnodige lijnen. De presentatievideo laat veel water en lucht zien, een gevoel dat we wel begrijpen als we naar de ‘kale carrosserie’ kijken. Radicaal is de rest van wat we zien. Zwarte delen, duidelijk óp de carrosserie aangebracht, zoals aan de achterzijde de spoiler, de vrijstaande achterlichten en de diffussor. Maar ook de prachtige voorzijde kenmerkt zich door de opgelegde delen. Als eerste de drie verlichte lijnen, die een knipoog zijn naar het hart van de klassieke Lancia-grille. Op foto’s is de volledige vorm misschien nog een beetje gissen maar als je de auto in het echt ziet klopt alles. Bijzonder, eigen, eigenlijk met geen enkele elektrische auto te verwarren.
Want elektrisch gaat het worden voor Lancia. Oké, het eerste wapenfeit, de Ypsilon, zal ook nog hybride verkrijgbaar zijn maar reken op een merk dat zich kenmerkt door geruisloze aandrijving.

Als we in de Pu+Ra HPE mogen plaatsnemen worden we verwelkomd in een heuse Sala, het Italiaans voor woonkamer. Lancia gooit interieurs vanaf nu over een andere boeg, het gevoel een woonkamer in te stappen moet centraal staan. Wel een woonkamer in volledig Italiaans design overigens, voor het ontwerp en de uitvoering werd de hulp van Cassina ingeroepen, een beroemd Italiaans designhuis op het gebied van wonen.

Daarnaast zijn er veel herkenbare items uit het verleden. Lancia is namelijk bijzonder trots op het verleden en haalt niet alleen klassieke namen terug maar ook designelementen die rechtstreeks uit het verleden komen. Die elementen doen denken aan die uit de Monte Carlo, de Beta HPE, de Stratos, niet de minste familieleden. De Sala is te herkennen aan een waanzinnig dashboard waarbij eigenlijk het hele deel centraal en vóór de passagier omlaag kan draaien en het scherm blijkt te zijn waarop alles gebeurt. Geen groot vierkant tablet voor de neus maar een uitzonderlijk stijlvol geheel dat als het niet gebruikt wordt bijna niet opvalt. Zowel voorin als achterin is een koffietafeltje te vinden. Deels is het aanraakgevoelig en bestemd om de auto bedienen, anderzijds is het de ruimte waar bijvoorbeeld je telefoon oplaadt en communiceert met de auto.

De toekomst: Ypsilon, Gamma en Delta!

Wat hebben wij, Lancia-liefhebbers, aan deze schitterende conceptcar? Veel! Deze auto is de vormtaal die Lancia de komende jaren gaat loslaten op de productieauto’s. Laag (inderdaad, dat zegt Lancia zelf, geen woord over grote SUV’s), strak gelijnd en allemaal gebaseerd op de Pu+Ra-filosofie.
Het eerste model dat komt is de Ypsilon. Wanneer we de eerste beelden kunnen verwachten is niet gezegd maar wat we wel weten is dat op 27 november 2023 Lancia jarig is. Het lijkt ons meer dan logisch dat we dan de eerste beelden gaan zien. De Ypsilon zal vrijwel zeker gebaseerd worden op het platform dat ook de Fiat 600 en Jeep Avenger gebruiken.
Twee jaar later, in 2026, zien we Lancia’s nieuwe vlaggenschip: de Gamma. Een limousine die het luxe verleden van Lancia laat terugkomen. In 2028 het volgende model: de Lancia Delta. Zo’n beetje al het personeel van Lancia begint te glunderen als het over dat model gaat. Reken maar op het Pu+Ra-gevoel en een aardig stukje retro.

Wishful thinking of keiharde realiteit?

Mocht je nu denken: ‘Ja, ja, eerst zien en dan geloven!’, dan snappen we dat goed maar die gedachte is niet nodig. Voor alle drie de modellen is al goedkeuring ‘uit het torentje’ en de financiën zijn ook al geregeld en toebedeeld. Kortom: de ontwikkeling van deze drie modellen is al van start.
Een realistische vraag is natuurlijk waar de nieuwe Lancia’s verkocht gaan worden. In Nederland is er goed nieuws: als de Ypsilon op de markt verschijnt zijn er zes Brand Stores voor Lancia, in zes grote steden door het land heen. We hebben al een voorproefje gehad van hoe deze dealers eruit gaan zien en zijn meer dan enthousiast. Kortom: Lancia is terug, en hoe!?