Maserati Bora viert 50ste verjaardag

Maserati Ghibli - 1971

Het is 11 maart 1971: op de Autosalon van Genève staat een nieuwe sportwagen. Eentje met middenmotor, twee zitplaatsen, een enorme scharnierende motorkap en, jawel, klapkoplampen. Het lage profiel maakt indruk, het aluminium dak zonder laklaag valt op. Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat de Maserati Bora werd gepresenteerd aan de wereld.

De Bora was een belangrijke auto voor het merk, het markeerde de start voor een nieuw hoofdstuk in het verhaal van het merk met de Drietand. Het was de eerste Maserati voor op straat die een middenmotor-layout had. Maserati is zelf, terecht, vol lof over de compacte, platte en brede tweezitter: “De Maserati Bora speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en markeerde de start van een nieuw . Als eerste Maserati-straatauto met een middenmotor achterin markeerde de Bora de weg naar de toekomst en deelt hij tot op de dag van vandaag de belangrijkste kenmerken met het Maserati van nu: exclusiviteit, sportiviteit en hoogstaand design.
In navolging van de trend die eerder al een revolutie teweeg had gebracht in de Formule 1, vroeg Maserati aan Giorgetto Giugiaro van Italdesign om een sportwagen met middenmotor te ontwikkelen die op het gebied van prestaties, design, comfort en veiligheid de lat moest verleggen. Het silhouet van de Bora benadrukt de pure aerodynamische en sportieve ziel van de auto. Het ontwerp bevat vele unieke en elegante details. Een van de vele onderscheidende kenmerken van deze auto zijn de inklapbare koplampen voor een optimale aerodynamica.
Het technische ontwerp van de auto was het werk van Giulio Alfieri, terwijl de aerodynamica en styling zijn verzorgd door Giorgetto Giugiaro. De Bora was een trendsettende, gestroomlijnde auto met een futuristische inborst, een waar icoon met de rock-‘n-roll-geest van de jaren ’70.

Waar je tegenwoordig vaak een beetje teleurgesteld bent over de prestaties van sportwagens van vroeger zorgt de topsnelheid van de Bora nog altijd voor grote ogen: 280 km/u! Voor CorsaItalia #31 reden we een dag met een prachtig exemplaar waarbij we die snelheid niet hebben gehaald maar wel hebben kunnen ervaren dat zo’n snelheid een hele andere beleving was dan tegenwoordig.