Räikkönen en Giovinazzi over de GTA, GTAm en meer

Kort interview met de coureurs van Alfa Romeo Racing

De eerste F1-race van dit seizoen zit er inmiddels weer op en voor Räikkönen en Giovinazzi betekende dat vooral uitkijken naar de volgende race, ze willen namelijk punten scoren. De heren werden respectievelijk 11de en 12de. Nét buiten de punten maar wel helemaal klaar voor ‘raceseizoen 2021’.

Beide heren rijden dit jaar met de logo’s van de snelste productie-Alfa’s óóit op hun race-overall, namelijk dat van de Giulia GTA (Räikkönen) en GTAm (Giovinazzi). De GTA en GTAm hebben 30 pk meer dan de Quadrifoglio en de GTAm is maar liefst 100 kilogram lichter, dankzij gebruik van onder meer nóg meer carbon, lexaan zijruiten en achterruit en het ontbreken van overbodige zaken zoals de achterbank.

We hebben de eer het tweetal te spreken over de Formule 1, de Giulia GTA en GTAm en over het verleden. Uiteraard zijn we benieuwd naar hun mening over de nieuwe extreme varianten van de Italiaanse berlina. Vooral Giovinazzi blijkt veel met de auto gereden te hebben, onder andere uitgebreid op Balocco en recent nog op het circuit van Barcelona: ‘Het is ontzettend goed te merken dat de auto op alle vlakken onder handen is genomen. De wegligging is beter door onder andere de toegenomen spoorbreedte en het remmen is nog heftiger dan dat het bij de normale Quadrifoglio al is. Natuurlijk is de GTAm ook nog eens een stuk sneller door de combinatie van minder gewicht en meer vermogen.‘ Kimi vult, kort en krachtig zoals we van hem gewend zijn, nog even aan: ‘Het is niet dat ik er dag en nacht mee heb gereden, dat waren meer de mensen van het team, maar het is wel een ontzettend vermakelijke auto om hard mee te rijden!

Als we vragen waarom Giovinazzi eigenlijk de eer heeft met het GTAm-logo te rijden en Räikkönen ‘slechts’ het GTA-logo op zijn pak heeft kijken de mannen elkaar even aan. ‘We hebben geen idee, daar hebben we het niet over gehad, maar nu je het zo zegt moeten we dat nog even bespreken‘, antwoord Kimi met een glimlach.

Kimi wordt dit jaar 42 en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in talloze raceklassen, van de rallysport tot NASCAR en nu natuurlijk Formule 1. Als we vragen of hij profijt heeft van al die ervaring in de verschillende autosport-takken gaat hij even rechtop zitten: ‘Misschien niet persé in de Formule 1 maar van al die verschillende disciplines binnen de autosport leer je veel. Ik denk dat ik er niet zo zeer harder van ben gaan rijden maar ik ben er wel een betere allround-coureur van geworden. Je leert ook om om te gaan met tegenvallers, met bijzondere situaties, ik denk dat het voor veel coureurs goed zou zijn als ze ervaring zouden hebben in verschillende klassen. Maar bovenal: het is vooral allemaal erg leuk!

Giovinazzi knikt instemmend. Wat doet Antonio (27) als hij 42 is? Hij grapt dat dat nog wel erg lang duurt maar gaat verder met een serieus antwoord: ‘Ik mag er van dromen om eenzelfde carrière als Kimi te hebben. Met zijn successen, al zijn ervaring, dat is een droom. Het motiveert me ontzettend om te zien dat je ook tegenwoordig een lange carrière in de autosport kunt hebben.

Er is de ruimte om even te praten over het motorgeluid van de huidige F1-auto’s en die van vroeger, de mannen worden enthousiast van de V8’s, V10’s en V12’s van vervlogen tijden maar willen vooral hard gaan. De mannen hebben de tijd en er wordt uitgeweken naar een andere tak van sport: Le Mans. Hoe lang zou het duren voor de mannen ‘ja’ zeggen als ze door ‘familielid’ Ferrari worden gevraagd om deel te nemen aan de 24 Uur van Le Mans, nu het merk terug gaat komen in de legendarische race? Antonio, die in 2018 nog deelnam aan de 24 uurs-race met een Ferrari 488 GTE, is Kimi voor: ‘Nog geen seconde heb ik nodig om JA te zeggen! Het is één van mijn mooiste ervaringen in de autosport óóit! Om nog een keer mee te mogen doen zou een grote eer zijn, het is fantastisch dat Ferrari in 2023 weer bij de 24 Uur aanwezig is!‘ Om Kimi zo ver te krijgen zal Ferrari iets beter zijn best moeten doen: ‘Ik weet het niet. Het is niet helemaal mijn manier van racen geloof ik, dan zou ik liever deelnemen aan een GT-race denk ik. Ik mis de spanning.

Voor nu het is natuurlijk alleen Formule 1 dat de mannen bezig houdt. Met de 11de en 12de plek van de openingsrace zijn de mannen natuurlijk niet helemaal tevreden, ze willen punten pakken. Die gaan er ongetwijfeld komen in een seizoen waar het tweetal rijdt met de C41, een iets aangepaste auto van vorig seizoen. Volgend jaar gaan er in de Formule 1 een hoop zaken veranderen, zowel Kimi als Antonio zien daar kansen: ‘Er gaat héél veel veranderen en de ene nieuwe regel zal voor ons meer voordelen hebben dan de andere. We hopen natuurlijk dat er meer gevechten op de baan kunnen plaatsvinden. Eerst maar eens zien dat we dit jaar zo veel mogelijk punten pakken!

Succes mannen, we gaan jullie op de voet volgen dit seizoen!