Aftellen maar: FERRARI LIMITED EDITION V12

We moeten nog geduld hebben tot 5 mei om alles te weten maar Ferrari strooit vandaag al de nodige foto’s rond van een zeer speciaal model met V12. De 812 Superfast is aangescherpt tot een niveau dat, volgens Ferrari zelf, nog nooit eerder is vertoond. Gepassioneerde liefhebbers, verzamelaars en connaisseurs zullen al staan te popelen om een bestelling te plaatsen.

Om maar bij de reeds aangehaalde V12 te beginnen: het hart van de auto is de legendarische 65° V12-motor uit Maranello, nu verder ontwikkeld tot 830 pk bij 9.500 tpm! State-of-the-art materialen, de doorontwikkeling van veel van de belangrijkste onderdelen van de motor, een nieuw kleptimingmechanisme en een nieuw uitlaatsysteem zijn een paar van de upgrades die we vinden in de lijst van aanpassingen.

Wat naast de motor natuurlijk het meest belangrijk is, is de rijbeleving. Opvallend is de toepassing van onafhankelijke besturing op alle vier de wielen. Dit vergroot het gevoel van wendbaarheid en precisie in bochten en zorgt voor ongeëvenaarde reacties op stuurinput. We hebben nog geen exacte kilo’s gevonden maar het gewicht van de nieuwe geweldenaar is lager dan dat van de 812 Superfast. Er werd uiteraard veel koolstofvezel gebruikt. Tot slot debuteert in het nieuwe model versie 7.0 van het befaamde voertuigdynamieksysteem Side Slip Control.

Qua design, waarbij de vorm op veel vlakken de functie volgt, is er duidelijk onderscheid te vinden met de Superfast. Niet alleen de opvallende diffusor aan de achterzijde maar ook de aluminium plaat die de achterruit vervangt. Of, zoals Ferrari het zelf zegt: “De vortex-generatoren verbeteren de aerodynamische efficiëntie van de auto, maar de gekozen designoplossing, die volledig is geïntegreerd met het dak, creëert tegelijkertijd een ruggengraateffect dat de sculpturale vormen van de auto onderstreept.” Mooi gesproken.

Nog een opvallend kenmerk van het nieuwe model is het duidelijk aanwezige koolstofvezel profiel dat de motorkap doorkruist. Hierdoor lijkt de auto wat meer gedrongen dan de 812 Superfast met zijn (mooie) lange neus. De achterspoiler is nog imposanter geworden: hij is hoger, maar door het specifieke design oogt de achterzijde ook heel breed, bijna horizontaal.

Binnenin is er weinig anders, dat was wat ons betreft ook niet echt nodig. Wel zijn de deurpanelen opnieuw ontworpen, met een gewichtsvermindering tot gevolg. De schakelknoppen om de transmissie te bediening zijn ondergebracht in een nieuw H-patroon dat iets doet denken aan de prachtige H-patronen van weleer.

We kunnen niet wachten!