Maserati presenteert Ghibli en Quattroporte Trofeo

580 pk sterke V8 voor sportieve toppers

Maserati komt na de Levante Trofeo nu ook met Trofeo-uitvoeringen van de Ghibli en Quattroporte. Het grootste nieuws? Dat ligt onder de motorkap van de Ghibli, ook in Maserati’s meest compacte model is namelijk de ijzersterke 3.8 Twin-Turbo V8 te vinden. Daarmee is het direct de snelste ‘normale’ productieauto van het merk ooit.

De Maserati Levante was er al als Trofeo. Een extra sportieve uitvoering van de SUV die in iedere uitvoering al wel een glimlach op het gezicht tovert. De Trofeo is wilder uitgedost en voorzien van een heftige 3.8 V8 met twee turbo’s, goed voor 580 pk. Hoewel de Trofeo direct onze favoriete uitvoering was van de Levante, vroegen we ons wel een beetje af waarom het recept ook niet werd gekopieerd naar de Ghibli en Quattroporte. Onze gebeden zijn verhoord: welkom Ghibli Trofeo en Quattroporte Trofeo!

We beginnen met de grootste van de twee, de ‘QP’. Deze was al leverbaar met goddelijk klinkende achtcilinder maar nu dus ook als Trofeo. Deze uitvoering vervangt de GTS, waarmee er eindelijk weer een echt sportief aangeklede krachtpatser van deze grote sedan is. Onder de kap dus de 580 pk (426 kW) en 730 Newtonmeter sterke V8, allemaal beschikbaar op de achterwielen.

Het grootste nieuws is echter de kleinste van het stel: de Ghibli Trofeo. Tot nu toe was de Ghibli alleen leverbaar met zespitter maar Maserati heeft na ernstig passen en meten de dikke achtcilinder in de motorruimte weten te krijgen. Iets tammer wellicht? Ben je gek, ook in de Ghibli levert de krachtbron het volle vermogen en ook hier worden alleen de achterwielen aangedreven. Heerlijk! De 3.799cc achtcilinder met twee turbo’s levert het volle vermogen bij 6.750 tpm en het meer dan indrukwekkende koppel tussen 2.250 en 5.250 toeren per minuut. De motor is gekoppeld aan een 8-traps ZF-automaat en beide modellen krijgen het Integrated Vehicle Control (IVC) systeem, voor een superlatieve handling, extra actieve veiligheid en maximale rijdynamiek.

Of de twee sedans een beetje vooruit willen met die motor in het vooronder? Jawel! De acceleratie naar de 100 km/u duurt bij de kleinste 4,3 seconden en bij de grootste 4,5, de topsnelheid van beide auto’s is identiek: 326 km/u!

Om niet alleen de cijfertjes tot de verbeelding te laten spreken maar ook de rijeigenschappen is op beide modellen naast de Sport-knop ook een Corsa-modus te activeren. Via de Sport/Corsa-knop op de tunnelconsole worden alle rijsystemen van de auto in de Corsa-modus op scherp gezet. Daarbij reageert het gaspedaal nog sneller op input, komt het muzikale geluid van het uitlaatsysteem maximaal tot zijn recht, verlopen de gangwisselingen van de transmissie nóg sneller en zakt de auto via de instelbare dempers nog dichter tegen het asfalt. In deze meest sportieve rijstand worden ingrepen van het Traction Control- en ESP-systeem beperkt, en is het bovendien mogelijk om de Launch Control te activeren, voor verpletterende acceleraties vanuit stilstand.

Aan de buitenkant herken je de Trofeo-versies direct, aan carbon details, rode accenten en wilder vormgegeven bumpers. Bij de Ghibli zijn zelfs twee grote koelopeningen in de motorkap te vinden, die het afvoeren van de hitte iets moeten vergemakkelijken. Nieuw zijn ook de achterlichten, in boomerang-stijl en een nieuwe grille die vanaf modeljaar 2021 op alle Maserati-modellen te vinden zijn. 21″ gesmede wielen zijn standaard voor beide modellen, de grote remklauwen kunnen naar wens worden uitgevoerd in rood, blauw, zwart of zilvergrijs.

Binnen ademen de Trofeo’s één en al sportiviteit. Prachtige sportstoelen met Pieno Fiore-leder en het nieuwe, van 8,4″ naar 10,1″ gegroeide Touch Control Plus (MTC+) multimediasysteem zijn eyecatchers. Verder zorgen heel veel carbon, leder en rode stiksels er voor dat je de auto eigenlijk nooit meer wilt verlaten als je eenmaal zit.