Officieel: Alfa Romeo 4C is klaar en prachtig!

alfa-romeo-4c-official

Jaaaaaa! Daar is hij dan eindelijk: de Alfa Romeo 4C, nu officieel en in vol ornaat! Alfa Romeo presenteert vandaag de productieversie van de auto waar liefhebbers van het merk al tijden naar uitkijken, om precies te zijn sinds de presentatie van de concept-4C in 2011. In het echt zien kan tijdens de 83ste Autosalon van Genève.

Alfa Romeo windt er geen doekjes om dat het om een bijzondere auto gaat en is er trots op dat de 4C is ontstaan uit de expertise die is opgedaan met de inmiddels beroemde 8C Competizione. De 4C zal worden gebouwd in de Maserati-fabriek in Modena en leverbaar worden in 2013, aldus Alfa Romeo. De 4C is grotendeels gelijk gebleven aan de versie die al enkele jaren op diverse shows is getoond en al meerdere prijzen won zoals de AutoBild Design Award (2011), de Design Award for Concept Cars & Prototypes (2012, Italië) en de Most Exciting Car of 2013 – What Car.

Voor de beeldvorming: de Alfa Romeo 4C meet nog geen 4 meter (MiTo: 4,06 meter), is bijna 2 meter breed en heeft een hoogte van 1,18 meter (MiTo: 1,43). Een compacte, lekker dikke sportwagen voor de openbare weg. Gek genoeg heeft Alfa Romeo het nog niet over vermogens of een gewicht maar men spreekt wel over een pk/gewichtsverhouding van minder dan 4 kilogram per pk. Alfa Romeo heeft dit niet proberen te bereiken door eindeloos te zoeken naar vermogen maar door het weglaten van overbodige massa. Door veel lichte materialen als carbon, aluminium en lichte kunststoffen te gebruiken, blijft het gewicht bijzonder laag. In eerdere berichten spraken we over tussen de 850 en 900 kilogram en Alfa Romeo lijkt in dat opzicht woord te houden.

Onder het glazen motorkapje ligt een 1750 Turbo motor, een evolutie van de 1750 die we kennen uit onder meer de Giulietta QV. Het vermogen ligt vermoedelijk rond de 245 pk. De nieuwe versie is compleet opgetrokken uit aluminium, is gekoppeld aan de TCT versnellingsbak met ‘droge’ dubbele koppeling en voorzien van het DNA-systeem. Er kan geschakeld worden via paddles achter het stuur. Alfa Romeo vermeldt tevens dat er een Race Mode aanwezig is. Waarschijnlijk gaat het hier om een stand van het systeem waarbij alle ‘hulpjes’ worden uitgeschakeld.

[nggallery id=133]

Alfa Romeo is trots op het eindresultaat, terecht als je het ons vraagt. De 4C is ontworpen door het eigen Centro Stile en bevat knipogen naar modellen uit het verleden zonder een retro-uitstraling te krijgen. Wél is er één model dat Alfa Romeo speciaal noemt, de 33 Stradale. Zal de 4C Stradale, waar we het eerder over hadden, er dan inderdaad komen?

Het interieur is minimalistisch en puur functioneel. Geen fratsen. Alles lijkt te zijn bedacht voor maximaal rijplezier en zo min mogelijk afleiding. Het vele carbon draagt daardoor niet alleen bij aan een reductie van het gewicht, de uitstraling is er ook helemaal ‘spot on’ door.

In het kort:
Motor: 1750 Turbo, volledig aluminium
Plaatsing: midden
Vermogen: onbekend (vermoedelijk ± 245 pk)
Kg/pk: < 4
Transmissie: TCT, dubbele koppeling
LxBxH: < 4 meter, < 2 meter, 1,18 meter
Gewicht: onbekend (vermoedelijk 850-900 kg)
Topsnelheid: > 250 km/u
0 – 100 km/u: < 5 seconden
Fabricage: Modena, Maserati fabriek
Prijs: onbekend (we vermoeden vanaf € 65.000)