Officieel: Alfa Romeo Giulia GTA en GTAm! 30 HR foto’s en info

Twee extreme Giulia's laten historische naam terugkeren

Alfa Romeo Giulia GTA GTAm 2020

Alfa Romeo viert dit jaar haar 110-jarig bestaan. Even leek het er op dat we het moesten doen met een speciaal logo maar niets is minder waar, zo blijkt. Alfa Romeo laat een legendarische naam terugkeren, de GTA! Sterker, lichter en extremer, nét als toen!

De inspiratie is duidelijk: Alfa Romeo heeft het recept van de Giulia GTA uit 1965 uit de kast gehaald en dit toegepast op de nieuwe Giulia Quadrifoglio. Minder gewicht is daarbij het belangrijkste ingrediënt, gevolgd door meer vermogen en rijeigenschappen die nóg meer voor de sportieve rijder zijn gemaakt, of in dit geval: de extreem sportieve rijder.
De naam Quadrifoglio verdwijnt bij deze uitvoering, het is dus simpelweg Giulia GTA. Als basis is het echter wel die uitvoering, dat betekent dat de basis bestaat uit de 2.9 V6 Bi-Turbo-motor, die in dit geval 540 pk (397 kW), 30 pk meer dan de Quadrifoglio dus.
Maar het vermogen is niet het meest belangrijke in dit geval. De GTA is op veel meer fronten aangepakt dan alleen onder de motorkap. In samenwerking met het Formule 1 team is een complete bodykit tot stand gekomen, denk daarbij aan een nieuwe voorbumper, aangepaste skirts en een andere achterbumper. Het uitlaatsysteem is van Akrapovič is ook helemaal nieuw en laat zich natuurlijk weer zien én vooral horen door de openingen in de achterbumper heen.
Ook nieuw en voor het eerst toegepast op een sedan: nieuwe 20″ wielen met een centrale bevestiging, onder autosportliefhebbers bekend als Centre Lock Wielen, net als in de racerij. De Giulia Quadrifoglio staat al niet smal op de wielen, de GTA doet er nog een schep bovenop met een spoorbreedte die zowel voor als achter nog 50 mm breder is. De veren zijn nieuw, evenals de schokdempers en silent-blocs. Net als vroeger komt er ook een nog heftigere GTAm, die bij de nieuwe Giulia te herkennen is aan de nog extremere voorbumper en carbon achtervleugel. We zeggen het er maar even bij: beide puur functioneel!
Ook binnen gaat het feest door, met een compleet in Alcantara® bekleed dashboard, portierspanelen, handschoenenkastje, portierstijlen en de middelste banen van de stoelen. Bij de GTAm gaat Alfa Romeo wederom een flinke stap verder, de achterbank is hier verwijderd, wat er overblijft wordt gestoffeerd. Er is ruimte voor helmen en een brandblusser gemaakt, in matzwart carbon, wat zorgt voor een extra lekkere uitstraling. Ook niet te missen bij de GTAm: de rolbeugel en het ontbreken van de portierpanelen. Het openen van de portieren gebeurt met een riem in plaats van een handgreep, ook dit is duidelijk geïnspireerd op de racers van nu en van vroeger. Tot slot zijn er echte racekuipen en zespuntsgordels.
Door de basis-Quadrifoglio op dieet te zetten is de GTA zo’n 100 kilogram lichter. Dit zorgt er samen met het toegenomen vermogen voor dat de gewicht/vermogensverhouding op 2,82 kg/pk uitkomt. De Quadrifoglio was al ademstokken snel, de GTA sprint in 3,6 seconden naar de 100 km/u.

Je bent in de race voor een GTA of GTAm? Dan adviseren we je spoedig naar de dealer te snellen, van beide modellen worden er 500 gebouwd. Als je bij één van de gelukkigen hoort wordt je door een productspecialist van bestelling tot aflevering gevolgd, om je het hele proces te laten meemaken. Prijzen zijn nog niet bekend, dat je een welkomstpakket krijgt wel. Geen bloemetje of fles wijn, je krijgt onder andere een speciale Bell-helm in GTA-kleuren, een complete raceset van Alpinestars, die bestaat uit een overall, handschoenen en schoenen. Ook krijgt je bij je GTA of GTAm een Goodwool-autohoes. Je denkt dat de auto meer kan dan jij? Die kans is niet uitgesloten, je krijgt dus ook een rijcursus door de Alfa Romeo Driving Academy bij de auto.

Het zal je niet verbazen: we kunnen niet wachten om met de GTA en GTAm te rijden! Spoedig meer!