Fiat 500e: alle info, specs en 70 foto’s

Elektrische Fiat 500 moet nieuw tijdperk voor Fiat inluiden

Voor Fiat is vandaag een nieuw tijdperk van start gegaan: de eerste volledige elektrische auto van FCA! De 500e is de derde generatie van het iconische model en het lijkt er op dat deze nieuwe versie wederom voor een groot succes voor het merk kan gaan zorgen.

In het kort:
– Direct te bestellen (zeer exclusieve introductieversie La Prima, 500 stuks per land, € 38.900)
– 320 km actieradius volgens WLTP
– 42 kWh electromotor
– 5 minuten laden goed voor 50 kilometer
– in 35 minuten 85% vol
– exclusieve La Prima € 38.900

De ‘New 500’ is de volledig elektrische opvolger van de huidige 500, zoals we die kennen sinds 2007. Fiat is met een leeg vel papier begonnen bij de New 500, al is de gelijkenis met de in 2007 geïntroduceerde cinquecento meer dan duidelijk zichtbaar. Gelukkig! De elektrische nieuweling werd ietsje groter, met een compleet nieuw platform dat zes centimeter breder en langer is, terwijl de wielbasis twee centimeter langer is. Het zorgt voor meer ruimte voor de inzittenden en tegelijkertijd voor een lekker ‘robuuste’ uitstraling. De vormgeving is herkenbaar 500 maar ook verfrissend, met een glad ontwerp, weinig onnodige knikken en vouwen en een sprekend front. Onze eerste indruk is zeer positief. We hoopten al die tijd al dat Fiat de nieuwe 500 typisch 500 zou houden en dat is gelukt, zowel qua design als formaat. Ook het interieur heeft eenzelfde benadering: strak, modern en minimalistisch. Nee, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tesla zijn er gewoon knoppen te vinden in het interieur maar het zijn er wel minder een ze zijn minder opvallend aanwezig. Het interieur van de huidige 500 kenmerkt zich door flink duidelijk aanwezige knipogen naar het verleden, dat van de nieuwe 500 is juist weer meer subtiel. Wel is het weer gebaseerd op het origineel van 1957, maar dan met grote schermen, zoals het 10,25″ touchscreen voor navigatie en de gebruikelijke menu’s.

320 kilometer, 50 kilometer in 5 minuten
Fiat is niet over één nacht ijs gegaan met de nieuwe 500. Om maar met de deur in huis te vallen: de New 500 heeft een actieradius tot wel 320 km volgens WLTP. Dit is mede te danken aan de lithium-ion-accu’s die een capaciteit hebben van 42 kWh. Dankzij het 85 kW-snellaadsysteem is de 500 ook snel weer in staat flink wat kilometers te maken: in 5 minuten heb je weer 50 kilometer bereik, meestal genoeg om even die onverwachte rit te maken. In 35 minuten is de accu weer voor 80% vol. De Combo 2-aansluiting op het rechter achterspatscherm verzorgt de stroomvoorziening van de snellader, waarbij zowel wissel- als gelijkstroom kan worden gebruikt.
Thuisladen kan natuurlijk ook. Bij de introductieversie van de New 500 krijg je een Easy Wallbox™, een systeem dat je gewoon op je stopcontact aansluit en waarmee de 500 gemakkelijk kan worden opgeladen. Dit eenvoudige systeem kun je via Bluetooth bedienen, zodat je met maximaal 2,3 kW-laadvermogen kunt laden. Daarnaast is de Easy Wallbox voorbereid voor een upgrade van het vermogen naar 7,4 kW, waardoor het accupakket thuis in iets meer dan 6 uur volledig is op te laden. Het model wordt geleverd met een Mode 3-kabel voor het opladen vanuit het openbare stroomnet.
De topsnelheid van de 500e bedraagt 150 km/u, de sprint naar 100 neemt exact 9 seconden in beslag, het sprintje naar 50 km/u duurt slechts 3,1 seconden.

Normal, Range en Sherpa
De New 500 heeft drie rijmodi: Normal, Range en Sherpa. Normal komt het meest in de buurt van hoe je gewend bent te rijden met een niet-elektrische auto. Bij ‘Range’ wordt ‘one-pedal-drive’ geactiveerd, oftewel het rijden met één pedaal. Het gaspedaal indrukken betekent accelereren, het week loslaten zorgt voor een flinke vertraging, bijna vergelijkbaar met die van het rempedaal. Iets loslaten betekent een minimale vertraging, helemaal loslaten benadert de vertraging van het rempedaal. Dit alles om tee regenereren natuurlijk. Om tot stilstand te komen die je het rempedaal nog te gebruiken maar in de praktijk zal met een beetje oefenen het enkele pedaal volstaan. Tot slot is er nog Sherpa, een naam die verwijst naar de Himalaya-sherpa, waarbij alles ingesteld wordt op ‘zo ver mogelijk komen’. Zaken als stoelverwarming en klimaatbeheersing worden gedeactiveerd, de gaspedaalrespons verminderd en de maximumsnelheid bedraagt nog slechts 80 km/u.

Standaard is op iedere 500e een autonoom rijsysteem volgens niveau 2 aanwezig, voor het eerst op een auto in dit segment. Een naar voren gerichte camera bewaakt alle zones van de auto, zoals in de lengte als in de breedte. Het Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC)-systeem remt of versnelt de auto in reactie op het gedrag van andere weggebruikers: auto’s, fietsers en voetgangers. Lane Centering houdt de auto in het midden van de rijstrook, vooropgesteld dat de markeringen duidelijk te herkennen zijn.
Intelligent Speed Assist leest de langs of boven de weg vermelde snelheidslimieten en adviseert de bestuurder zich eraan te houden, terwijl Urban Blind Spot met ultrasone sensoren werkt om de dode hoeken te bewaken en met een driehoekig waarschuwingslicht op de buitenspiegel waarschuwt voor obstakels. Dan is er nog Attention Assist, een functie die waarschuwingssignalen op het display geeft en de bestuurder bij concentratieverlies adviseert te stoppen en een pauze te nemen. Tenslotte is de nieuwe Fiat uitgerust met 360°-sensoren die een drone-beeld geven om aanraking met obstakels te vermijden bij het parkeren of het uitvoeren van moeilijke manoeuvres.
De New 500 is de eerste FCA-auto met het nieuwe UConnect 5-infotainmentsysteem, het connectiveitsplatform dat voor de toekomst is ontworpen. Het is ontwikkeld met het idee om klanten een compleet nieuwe gebruikerservaring te bieden. FCA maakt hiertoe gebruik van het eenvoudige, intuïtieve en in hoge mate aanpasbare Android Automotive-besturingssysteem. Zo kan gebruik worden gemaakt van widgets om de weergave van functies en apps te configureren. Apple CarPlay is al draadloos beschikbaar en het systeem is ook voorbereid om dezelfde functionaliteit voor Android Auto te bieden.
Kortom, de New 500 maakt een naadloze integratie mogelijk van een smartphone. Hij beschikt over een 10,25-inch HD-touchscreen dat perfect in het dashboard past en exact de lijnen van het paneel volgt.

UConnect 5
UConnect 5 in combinatie met de Telematic Box Module en de verplichte noodoproepfunctie biedt klanten een aantal innovatieve connectiviteitsdiensten:
– My Assistant: een systeem dat de klant verbindt met een assistent om hulp te vragen bij pech en ondersteuning te krijgen voor het oplossen van problemen. De klant ontvangt ook een controlerapport per e-mail met informatie over de huidige status van de auto.
– My Remote: vanaf hun smartphone kunnen klanten het laadniveau van het accupakket controleren en het opladen tijdens de voordeligste tijdvakken plannen. Andere op afstand te regelen functies zijn: het zoeken van de exacte locatie van de auto, het vergrendelen en ontgrendelen van de portieren, het in- en uitschakelen van de verlichting en het programmeren van de airconditioning.
– My Car: een functie om de conditie van de auto te controleren, met directe controle van diverse parameters, variërend van bandenspanning tot onderhoudsschema.
– My Navigation: via de mobiele app kan de bestuurder de bestemming naar het navigatiesysteem van de auto zenden, de route opzoeken, de verkeerssituatie en het weer onderweg bekijken, evenals de aanwezigheid van snelheidscamera’s. Ook kunnen op de kaart oplaadpunten in de buurt worden opgezocht die met het huidige laadniveau van de accu’s te bereiken zijn. De kaarten worden online bijgewerkt en zijn altijd up-to-date.
– My Wi-Fi: een echte hot spot die tot acht elektronische apparaten met het internet verbindt, net als thuis. Met My Wi-Fi kan ook met de auto worden gecommuniceerd via de spraakondersteunings-technologie van marktleider Amazon Alexa.
– My Theft Assistance: via deze functie worden klanten onmiddellijk op de hoogte gebracht als hun auto wordt gestolen. Wanneer de diefstal door de politie wordt bevestigd, biedt de klantenservice assistentie bij het opsporen van de auto.

Fiat 500e La Prima
Vanaf nu kan de introductieversie van de 500e besteld worden, heel simpel op de website www.fiat.nl. De La Prima is een exclusieve uitvoering en te bestellen in drie kleuren, die zijn geïnspireerd door de natuur: Mineral Grey (metallic), een tint die doet denken aan de aarde, Ocean Green (parelmoer), een kleur die de zee vertegenwoordigt en Celestial Blue (drielaags-lak), als eerbetoon aan de hemel. Een speciale uitvoering is natuurlijk meer dan een leuke kleur, de 500e La Prima krijgt dus ook standaard volledige LED-verlichting, eco-lederen bekleding, 17-inch diamantgeslepen wielen en verchroomde sierlijsten op de ruiten en zijpanelen. Verder krijgen kopers diverse kleine details zoals een genummerd ‘1 van 500’-badge, naast de naam van het land waarin de auto werd gekocht en het Soft Top-monogram. Ook op veiligheidsgebied is de 500e La Prima helemaal bij: Autonome noodremfunctie met voetgangers- en fietsersdetectie, intelligente snelheidsassistentie en rijbaanbewaking, achteruitrijcamera met hoge resolutie en dynamische hulplijnen, intelligent Adaptive Cruise Control (iACC) en Lane Centering, automatisch inschakelende koplampen met automatische dimfunctie, noodoproepfunctie en een elektrische parkeerrem zijn standaard.

De prijs van de New 500 ‘La Prima’ Cabrio, inclusief Easy WallboxTM, is € 38.900 (exclusief eventueel lokaal geldende milieu-stimuleringsmaatregelen).

Er is nog niet bekend wanneer de gewone 500e te bestellen is, deze zal een forse klap goedkoper worden dan de gelimiteerde en speciale La Prima. Ook wordt dan natuurlijk de dichte 500e leverbaar, de La Prima is alleen te bestellen als cabriolet. Het zou ons niet verbazen als de vanafprijs rond de 25 mille komt te liggen. Updates volgen natuurlijk zo snel mogelijk.

Speciaal ‘one-off’ trio voor introductie
Omdat de New 500, net als de huidige, een echt design-item is koppelt Fiat drie grote merken aan de New 500 om de introductie nog eens extra kracht bij te zetten. Armani, Bvlgari en Kartell hebben alle drie een 500 omgetoverd naar hun eigen stijl.
Als eerste is er de 500 Giorgio Armani, die je kunt herkennen aan de microchevron-etsen op de carrosserie om zo goed mogelijk op een weefstof te laten lijken. Dit alles in een groenige grijstint met zijde-effect. Het ‘GA’-logo is terug te vinden in het ontwerp van de wielen en in de stof van de soft-top. Amber-kleurige ruiten maken het geheel af. Kijk je door die ruiten heen, dan zie je fraai volnerfleder van Poltrona Fray. Het ‘greyge’-kleurige leder met wollen microchevron-banen is verfraaid met details die van het beste vakmanschap op het gebied van lederbewerking getuigen. Het vloeiend gebogen sierpaneel in het dashboard heeft een laagje hout, aluminium sierlijsten maken het af, helemaal passend bij de Armani/Casa-lijn.
Dan de B.500 ‘MAI TROPPO’ van Bvlgari. De warme saffraankleurige parelmoerlak is een link naar de Romeinse zonsondergangen. In de speciale lak is ook goudpoeder verwerkt, voor een bijzondere glinstering. Dit goudpoeder is afkomstig van restjes goud die bij de productie van sieraden vrijkomt. Bvlgari heeft verder dorpels en frontlijsten die met glazuurtechniek zijn afgewerkt. De wielen zijn ontworpen in de vorm van een ster, het historische symbool van Bvlgari. Op de zijkant is een logo van een juweel te vinden, uitgevoerd in gepolijst goud. Daarnaast is er een B.500-logo voorzien van diamanten in pavézetting. Het dashboardpanneel is extra elegant gemaakt door het te bekleden met zijden Bvlgari-sjaals, die zijn overgebleven uit de collecties van het verleden. De stoelen zijn uitgevoerd in leder, in een groenblauwe tint die prachtig contrasteert met de oranje lak van de carrosserie. Maar de echte juwelen van het interieur zijn drie halfedelstenen – amethist, topaas en citrien – gezet in een afneembare broche en gemaakt door de meester-goudsmeden van Bvlgari. Deze juwelen zijn midden op het stuurwiel aangebracht.
Tot slot is er de 500 Kartell, van het gelijknamige Italiaans industrieel designhuis. Kartell is al jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van steeds duurzamere kunststoffen, dat is dus ook terug te zien in deze 500. Wat opvalt aan de buitenkant is het monochroom-concept, waarbij de verschillende soorten materialen – metaal, glas, rubber, kunststof en weefstof – in dezelfde kleur zijn geïnterpreteerd: Kartell-blauw, afgeleid van Yves Klein-blauw, een voor het merk typerende kleur. De oppervlakken van de carrosserie zijn uitgevoerd in Kartell-blauw met spiegeleffect, dat is verkregen met een milieuvriendelijke chroomverf. De twee logo’s van het merk onderscheiden zich van de rest van de carrosserie dankzij de behandeling met gezandstraald polycarbonaat. De meest symbolische elementen aan de buitenkant, afgezien van het kleureffect, zijn de componenten gemaakt van polycarbonaat dat is gerecycled uit paraboollampen die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Dit materiaal is in de grille, wielen en spiegelkappen gebruikt. De Kabuki-lamp is als leidmotief gebruikt voor de nieuwe auto, met unieke details die aan de textuur van de lamp doen denken. Het Kabuki-patroon blijft leidend in het interieur, zoals op de dashboardkap van polycarbonaat, terwijl het in transparante vorm is aangebracht op de stoelen. De plastics die in het interieur worden gebruikt, zijn gemaakt van 100% gerecycled polypropyleen, net als de stoelen uit de nieuwste Kartell-collectie.