Fiat Pandina: de meest geavanceerde Panda ooit

Fiat zal ergens halverwege dit jaar de volledig nieuwe Fiat Panda presenteren. Een slag(je) groter en volledig nieuw. Om duidelijk te maken dat het er voor de huidige Panda nog lang niet op zit komt Fiat met de Pandina, de meest veilige en geavanceerde Panda tot nu toe. En als klap op de vuurpijl wordt de productie met nog eens 20% verhoogd. We waren in Napels om de nieuwe Pandina te bekijken en brachten tegelijkertijd een bezoek aan de fabriek in Pomigliano.

Dat leest u goed inderdaad, de in 2011 geïntroduceerde Panda is al een jaar of tien de best verkochte auto in Italië en de verkopen blijven maar doorlopen. Duizenden exemplaren worden er iedere (!) maand aan de man gebracht en aangezien men op het moment niet aan de vraag kan voldoen gaat de productie per direct met 20% omhoog. De Fiat Panda is en blijft marktleider in Italië en segmentleider in Europa en er zijn in totaal al meer dan 8 miljoen Panda’s verkocht!

Maar wat we hier zien is eigenlijk geen Panda maar een Pandina, een naam die eigenlijk het troetelwoordje voor de Panda is. Vele mensen hebben het al decennia liefkozend over hun ‘Pandina’ als ze het over hun Panda hebben en nu is het dus een officiële naam geworden.

De Pandina is uitgerust met nieuwe ADAS, een nieuw digitaal dashboard en een nieuw stuurwiel. Zaken als ‘Drowsy Driver Detection’, ‘rijbaanassistentie’ en ‘Advanced Emergency Braking System’ zijn standaard aanwezig. Daarmee is deze speciale serie de veiligste en technologisch meest geavanceerde Panda ooit. Ook Traffic Sign Recognition is inbegrepen; dat detecteert en herkent verkeersborden en geeft die weer op het nieuwe, volledig digitale 7-inch instrumentenpaneel. De nieuwe cruisecontrol houdt vanaf een snelheid van 30 km/u de ingestelde snelheid aan zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft aan te raken. Automatic High Beam past de verlichting automatisch aan de verkeersomstandigheden aan, wat rijden in het donker gemakkelijker maakt voor de bestuurder. Ten slotte completeren zes airbags de standaard veiligheidsuitrusting. De meeste functies worden aangestuurd door een camera die aan de binnenspiegel is gemonteerd.

Naast deze speciale Pandina blijft voorlopig ook nog de normale Panda leverbaar. Ons vermoeden: zodra de nieuwe Panda er is zal louter nog deze Pandina als ‘klassiek’ model leverbaar zijn.

Qua uiterlijk is de Panda aan de nodige speciale details te herkennen. Zo is er een speciaal logo op de wielnaafkappen van de lichtmetalen wielen te vinden (herken je er een Panda in?), zijn er gele details en is er op het kleine achterste zijruitje het Pandina-motief aangebracht. Ook in het interieur is het een combinatie van zwarte, witte en gele details.

Behalve in de bestaande carrosseriekleuren – Gelato White, Cinema Black, Passione Red en Italia Blue – is de Fiat Pandina ook leverbaar in het nieuwe Positano Yellow en in tweekleurige uitvoeringen met een contrasterend zwart dak.
De nieuwe speciale Pandina-uitvoering van de Fiat Panda is vanaf deze zomer leverbaar.