Alles behalve gewoontjes: Pininfarina Enigma GT

Pininfarina: het móet één van de meest tot de verbeelding sprekende namen uit de historie van de Italiaanse automobielindustrie zijn. Het designhuis tekende voor de groten der aarde en tegenwoordig maakt men ook zelf zeer exclusieve auto’s. Na de Batista is het nu tijd voor een nieuweling, de Enigma GT.

We zien je denken: waar zijn de persfoto’s van een Enigma aan de lader? Nou, die zijn er niet want de Italiaanse 2+2 is uitgerust met een 2,5 liter grote V6 met turbo. Oké, er is ook nog een elektromotor aanwezig maar dat is niet het meest opvallende, dat is namelijk dat de zescilinder zijn werk ook kan doen op waterstof. Waar de V6 goed is voor 436 pk, legt de elektromotor nog eens 268 pk in het mandje.

Over de looks kunnen we kort zijn: de Pininfarina Enigma GT is alles behalve gewoontjes. De auto is gebouwd rond een carbon monocoque. Niet alleen ontzettend sterk en torsiestijf maar natuurlijk ook goed voor het gewicht en dus weegt de Enigma GT slechts 1.689 kilogram. Ja ja, we weten het: tien jaar geleden was dat het gewicht voor een serieuze sedan in de topklasse, vandaag de dag is het echter behoorlijk licht te noemen. Helemaal als je bedenkt dat de Pininfarina is uitgerust met een brandstofmotor, elektromotor, accu’s en dus ook nog een waterstoftank.

Voor je naar de Pininfarina-dealer rent hebben we nog twee dingen: ten eerste is het natuurlijk uitzonderlijk dun bezaaid met Pininfarina-dealers (als in: weet jij waar je er eentje kunt kopen?). Ten tweede: de Enigma GT is nog een Concept. Volgend jaar komt het designhuis met een meer productierijpe variant. Een mooi jaar voor Pininfarina om met dergelijk nieuws te komen, het merk bestaat dan namelijk 95 jaar.