Prototype: Alfa Romeo Giulia Spider (1963)

Giulia-Spider-Prototyp-1963-02

Dit jaar wordt de Alfa Romeo ‘Bertone’ 50 jaar. De coupé die begon als ‘Giulia Sprint GT’ en evolueerde tot GTV 2000 werd gepresenteerd in 1963. De Sprint was leverbaar naast de Giulia ‘sedan’ en de Spider ‘Duetto’. Vóór die Duetto was er echter al een plan om een Giulia Spider op de markt te brengen. Alfa’s eigen Centro Stile kreeg de opdracht om van de ‘Bertone’ een Spider te maken. Aldus werd ontwerper Ernesto Cattoni aan het werk gezet, om niet veel later met dit prototype te komen van de Alfa Romeo Giulia Spider. 

Het moet bijzonder zijn voor de mannen van Motor Klassik  om met de auto te mogen rijden en er foto’s van te maken. Dat leidde enkele jaren geleden tot een reportage in het blad die nu ook op de website van het magazine te vinden is. Geen auto waar er slechts enkele van zijn, nee, één exemplaar is er van de Giulia Spider die in 1963 gebouwd is. We zijn jaloers, dat geven we direct toe. De bruine lak die uitstekend samengaat met het rode interieur en een front en achterzijde die een flinke dosis elegantie uitstralen, een plaatje is het. Het was de bedoeling dat de Giulia Spider het zou op gaan nemen tegen auto’s als de Triumph TR4, de MGB en de (aboluut niet sportieve) Karmann Ghia. Tot productie kwam het echter niet, de redenen daarvoor zijn niet echt duidelijk. Voorloper Giulietta werd in 1962 omgedoopt tot Giulia Spider en met enkele aanpassingen stopte de productie van deze tijdloze schone pas in 1965. Een jaar later verscheen de Alfa Romeo Spider ‘Duetto’ als opvolger.

[nggallery id=136]

Terug naar het prototype dat volgens Malte Jürgens, ex-hoofdredacteur van Motor Klassik, rijdt zoals het hoort en niets te wensen over laat. Exact insturen, goed reageren op kleine bewegingen van het stuur en een natuurlijk aanvoelend onderstuur kenmerken de Spider. De open Italiaan voelt erg agiel aan, mede dankzij de korte wielbasis, nog korter dan bij de gesloten ‘Bertone’. Waar de coupé een wielbasis heeft van 2,35 meter is dat bij de Spider 11 centimeter minder. De motor knort er daarbij lekker op los met een voor ‘ons’ herkenbare Nord-roffel. De auto is compleet gerestaureerd en voelt als nieuw aan. Geen kraakjes, geen rammels, geen ‘los’ onderstel, alles wekt de indruk dat het om een nieuwe auto gaat.

De ’63-er Spider heeft het zoals gezegd niet gered tot het productiestadium, wel kwam er in 1965 een bij Touring gebouwde vierzitter op basis van de Sprint GT, de GTC.

Bron Motor Klassik, via Alfaspeed.nl