Totem GT nu ook met brandstofmotor…

De autowereld verandert. Het ene na het andere elektrische model wordt aangekondigd, waarbij vaak tegelijkertijd een voorganger met brandstofmotor sneuvelt. In dit geval is het precies andersom.

Totem Automobili presenteerde eind 2020 een elektrische versie van een hele dikke Giulia GT-restomod. Met weinig ontzag voor de originele klassieke details werd een auto gecreëerd waarover de meningen ver uiteen liepen. Van ‘megavet’ tot ‘karaktermoord’, wat de mening ook was, hij was maar zelden middle of the road. Totem schijnt een behoorlijke lijst van klanten te hebben, maar er was ook kritiek: waarom alleen elektrisch? Kennelijk konden de makers zich daarin wel vinden. Aldus kun je nu ook bij Totem terecht voor een brandstofslurpende versie van de herboren Giulia GT. Lekker makkelijk een 2-liter Nord onder de motorkap? Een TwinSpark misschien? Of zijn ze helemaal gek geworden en hebben ze een dikke Busso V6 in het vooronder weten te proppen? Niets van dat alles, de techneuten van Totem Automobili gaan namelijk niet voor halve maatregelen en lepelen de 2.9 V6 biturbo van de huidige Giulia GTA in de niet al te grote opening. Dat betekent een zeer extreme 540 pk. Mocht je dat nog niet voldoende vinden, dan is het vermogen zelfs op te schroeven tot 620 pk. De elektrische variant weegt 1.410 kilogram. Daarvan komt 350 kilo voor rekening van het accupakket; een elektromotor weegt niet zo gek veel. Die volledige 350 kilo verdwijnt niet bij de RON98-gestookte benzinesnuiver, maar met het door Totem opgegeven gewicht van 1.140 kilo is toch een knappe afvalprestatie geleverd. Wie de voorkeur geeft aan de elektrische GT met 525 pk met 940 Nm, zal zo goed als zeker de sprintjes winnen, maar dan moet je wel de ongetwijfeld waanzinnig klinkende 2.9 V6 missen.

Afgezien van de aandrijflijn is er weinig anders aan de GT Super, behalve de naam, die bij de versie met elektrische tractie GT Electric heet. De koets is volledig opgetrokken uit carbonfiber en het interieur is ontzettend gaaf, met een weliswaar niet klassieke, maar wel fraaie styling. Het is een beetje alsof een klassieke Giulia GT en een Pagani Zonda samen de liefde hebben bedreven. Behalve de deurpanelen en de basisvorm van het dashboard hebben we niets kunnen vinden wat we ooit in een klassieke ‘Bertone’ gezien hebben.