Alfa Romeo Racing trekt Kubica als derde rijder

Pools oliebedrijf PKN ORLEN zorgt voor grote kapitaalinjectie

Robert Kubica keert dit jaar terug op het oude nest na een teleurstellend seizoen bij Williams. In 2008 won hij met (BMW) Sauber zelfs de Canadese Grand Prix, waar hij een jaar eerder een gruwelijke crash overleefde. De Pool neemt zijn persoonlijke sponsor PKN ORLEN mee en zal fungeren als test- en reserverijder.

Betaalrijders, coureurs die voornamelijk worden aangesteld om de buidel geld die ze meebrengen, zijn van alle tijden. Het enige verschil met ‘vroeger’ is dat het niveau van teams dat naar deze noodgreep uitwijkt steeds hoger komt te liggen. Niet heel vreemd als je beseft dat de kosten voor deelname aan de Formule 1 ook explosief gestegen zijn. Gelukkig heeft Alfa Romeo Racing de luxe om zijn vaste coureurs te selecteren op basis van talent, maar voor wat extra investeringsruimte is Robert Kubica aangesteld als test- en reserverijder. Naast Kubica verwelkomt het Zwitserse team namelijk ook zijn persoonlijke sponsor PKN ORLEN met open armen. Het Poolse bedrijf is actief in de olie-industrie en wordt dankzij een bijdrage van miljoenen euro’s zelfs titelsponsor, waardoor het team in 2020 door het leven gaat als Alfa Romeo Racing ORLEN.

Het is een wonder dat Kubica na zijn zware rallyongeluk negen jaar geleden in 2019 kan terugkeren in de Formule 1, met een rechterarm die vrijwel niets kan. Van de toprijder van weleer is echter slechts een schim over. Bovendien is de Williams waarin hij rijdt niets meer dan veldvulling. In zijn nieuwe rol als derde rijder volgt hij Marcus Ericsson op, waardoor de 35-jarige coureur zijn terugkeer in de koningsklasse ondanks een jaar in de achterhoede verlengt: “Ik ben enorm blij dat ik bij Alfa Romeo Racing ORLEN een nieuw hoofdstuk in mijn carrière kan starten. Dit team heeft een speciale plek in mijn hart en het is fijn om een aantal bekende gezichten te zien uit mijn eerdere jaren in Hinwil. De omstandigheden zijn natuurlijk anders, maar ik ben ervan overtuigd dat ik dezelfde vastberadenheid en honger om te slagen zal vinden. Ik kijk ernaar uit om het team te helpen om de volgende stap vooruit te maken.”