Alfa Romeo Scarabeo te zien in Musée National de la Voiture

Prototype uit 1966 onderdeel van speciale expositie

Tot 23 maart 2020 is Chȃteau de Compiègne in het noorden van Frankrijk the place to be voor liefhebbers van conceptauto’s. In Musée National de la Voiture, dat onderdeel is van het kasteel, is deze winter de expositie Concept-car. Pure beauty te zien. Een van de Italiaanse pronkstukken is de Alfa Romeo Scarabeo uit 1966.

De Alfa is normaliter te zien in Museo Storico Alfa Romeo en verlaat het fabrieksmuseum niet snel. FCA Heritage heeft voor het bijzondere Franse automuseum een uitzondering gemaakt. De Scarabeo wordt begin ’66 ontwikkeld door engineer Orazio Satta Puliga, eerder verantwoordelijk voor de Tipo 33 raceauto, rond de over dwars gemonteerde viercilinder motor uit de GTA. Veiligheid was destijds geen prioriteit: de bestuurder krijgt een plaats tussen twee brandstoftanks. Voor het bodywork wordt een beroep gedaan op Officine Stampaggi Industriali, ofwel OSI. Het resultaat wordt gepresenteerd op de Parijse Autosalon in oktober van hetzelfde jaar. Er volgt een tweede, gesimplificeerde versie en die is nu te zien in Frankrijk. Een Barchetta variant ligt ook in het verschiet, maar dit project wordt vroegtijdig beëindigd.

Het Turijnse bedrijf OSI, opgericht door Luigi Segre in 1960, werkt in zijn korte bestaan samen met vermaarde ontwerpstudios en designers als Ghia, Tom Tjaarda, Sergio Sartorelli en Giovanni Michelotti. In 1967 sluit de ontwerpafdeling en neemt Fiats Centro Stile diens medewerkers over. OSI gaat verder als gieterij.