ATS Leggera is nieuwe sportwagen uit Italië

ats-leggera

Liefhebbers van klassieke Italiaanse auto’s zullen ATS wellicht nog kennen als fabrikant van de zeldzame 2500 GT en anders misschien uit de Formule 1, waar het van 1963 tot en met 1965 aan deelnam. Bijna 50 jaar later komt ATS met de Leggera, een lichtgewicht sportwagen met knappe prestaties.

ATS is sinds enige jaren weer actief waarbij we enkele studies voorgeschoteld kregen maar waar van productie nog niet zoveel te zien was. Dat is nu anders en daarom zie je hier de Leggera van ‘Automobili Turismo e Sport’. De carrosserie doet ons denken aan een mix van diverse klassiekers uit de jaren ’50 waarbij we ook moeten denken aan de modernere Ginetta G33. Je herkent de koplampen trouwens wel toch?

Onder de riante motorkap een viercilinder van GM die met een inhoud van 1,6 liter goed is voor minimaal 210 pk. Niet genoeg? Dan is er ook een snellere versie met 240 pk. Beide varianten zijn voorzien van turbo. Schakelen gebeurt via een handgeschakelde vijfbak, een zesbak die zich sequentieel laat schakelen is optioneel. Topper op de prijslijst is de 300 pk sterke ATS 480 Super Leggera. De instapper raast in 4,5 seconden naar de 100 km/u, de snelste doet er maar 3,3 seconden over. Deze tijden zijn mede haalbaar door het lage gewicht van 650 kilogram.

Voor kopers die geen GM-blok in het vooronder willen hebben biedt ATS een andere, nog exclusievere optie aan. Vijf exemplaren zullen er worden voorzien van een 280 pk sterke Honda motor die onder handen is genomen door tuner Spoon, in Honda-kringen geen onbekende. Deze variant krijgt het typeplaatje 420 Super Leggera SS mee.