Breadvan Hommage krijgt extra Nederlands tintje

De Breadvan Hommage van Niels van Roij Design die eerder dit jaar gepresenteerd wordt krijgt wat extra Nederlandse genen, nu de ontwerper een samenwerking is aangegaan met het roemruchte Koni.

Van buiten was de Breadvan Hommage al een ode aan de legendarische Ferrari 250 GT SWB Breadvan die in 1962 dankzij onder andere Giotto Bizzarrini ontstond uit een reguliere 250 GT SWB, met het doel het de machtige 250 GTO’s in het World Sportscar Championship lastig te maken. De auto wist diverse wedstrijden te winnen, maar haalde de eindstreep bij de belangrijkste, de 24 Uur van Le Mans, niet.

Tegenwoordig is de auto nog regelmatig bij klassiekerraces te zien, maar dat was voor één Breadvan-liefhebber niet genoeg. Die gaf Niels van Roij Design de opdracht een moderne interpretatie te ontwerpen. En dat zonder veel restricties, al moest er een dikke V12 in het vooronder liggen en geschakeld worden via een handbak. De Londense designstudio heeft de uitdaging vol enthousiasme aangenomen en maakt op basis van de Ferrari 550 Maranello een eerbetoon. De vooruit is gelijk aan de donorauto, maar alle carrosseriedelen zijn nieuw en met de hand gemaakt uit aluminium. De schokdempers van de Neder-Italiaanse creatie worden geleverd door Koni. Geen vreemde combinatie, want de originele Breadvan stond ook op speciaal ontwikkelde Koni’s. Bovendien was Ferrari in 1958 het eerste Formule 1-team dat met de dempers uit Oud-Beijerland reed. Uiteindelijk zou het merk maar liefst 16 wereldtitels in de klasse behalen.

De hydraulische schokdempers die voor het model zijn ontwikkeld komen voort uit de 8211-serie, waarin Koni veel F1-techniek stopt. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk de dempingskracht (in gemonteerde toestand) zowel in compressieslag als in uitgaande slag onafhankelijk van elkaar in te stellen. Daarnaast zijn ze volledig demonteerbaar voor onderhoud en/of modificatie. De speciale dempers van de Breadvan Hommage zullen helaas niet beschikbaar komen voor de verkoop.