Eerste indruk: Fiat 500X Sport 150 pk

We worden welkom geheten op Il Centro Tecnico Federale di Coverciano in Florence, het centrale oefenterrein van het Italiaanse voetbalelftal. Niet geheel toevallig, volgens Fiats CEO Luca Napolitano hebben voetbal en het hoofdonderwerp van vandaag namelijk enkele overeenkomsten: vermakelijk, niet te ingewikkeld, sportief en competitief. Het onderwerp? De nieuwe Fiat 500X Sport.

Niet lang geleden konden we kennismaken met de vernieuwde Fiat 500X. Nieuwe motoren en een gewijzigd uiterlijk maakten de 500X in één klap een stukje moderner. In benzinevorm kan er gekozen worden voor de 120 pk sterke 1.0 driecilinder of de 150 pk leverende 1.3 vierpitter. Qua looks had je tot nu toe de keus uit een keurige Urban voor op straat en een ruigere Cross die de indruk moet wekken dat je klaar bent voor ruw terrein, waar de X overigens verrassend goede zaken doet.

Vandaag maken we kennis met de 500X Sport, verkrijgbaar met beide motoropties. Denk dus niet aan Abarth-prestaties maar wel aan looks die tegen Abarth-principes aanschurken. Meest in het oog springend zijn de (volgens ons zéér geslaagde) nieuwe voorbumper en alle in carrosseriekleur gespoten delen, zoals de wielkastranden, skirts en bumperdelen. Op ons rode testexemplaar zijn nieuwe 19” wielen te vinden, standaard is een maatje kleiner. Minder opvallend is de eveneens nieuwe achterbumper, spoiler en talloze delen die in matgrijs zijn uitgevoerd. In het interieur voert zwart de boventoon, gecombineerd met gekleurde stiksels. Het stuur en het kapje boven de tellers zijn deels uitgevoerd in alcantara.

Alleen optische opsmuk? Zeker niet. De wielgeometrie is aangepast, de auto ligt 13 mm dichter bij het asfalt, is stugger en de stuurinrichting werd aangepast. Fiat spreekt over 8% hogere bochtensnelheden, 26% minder onderstuur en 17% minder overstuur.

We rijden vandaag met de sterkste Sport, met 150 pk en 270 Nm dus. Op de bochtige wegen rondom Florence is al snel merkbaar dat de 500X Sport stugger is dan de wat minder wild uitgedoste broers. Oncomfortabel wordt het niet maar je merkt goed dat Fiat is bezig geweest met het onderstel. Bij normaal rijden valt de gewijzigde stuurinrichting niet op, de X Sport stuurt dan nog steeds licht. Bij steviger gebruik voelen we echter duidelijk dat er wat meer directheid aanwezig is in vergelijking met een Cross met dezelfde motor die we pasgeleden nog reden. De gehele auto voelt er nog wat volwassener door aan. Verwacht natuurlijk geen compleet andere auto maar de verschillen zijn duidelijker te merken dan dat we van te voren hadden verwacht.

Alles dus koek en ei? Ja en nee. De 500X Sport is per direct onze favoriete uitvoering van Fiats compacte SUV, helemaal in dit Rosso Seduzione met 19” wielen. Maarrrrr… alsjeblieft Fiat: gooi nog wat extra pepperoncini in die fijne nieuwe Firefly-motor, de X kan zoveel meer hebben!

We rijden weer verder, de wegen rond Florence vervelen nog lang niet. De hele test lees je in de volgende CorsaItalia.