Fiat Spider in retro-pak blijft gemoederen bezig houden

fiat-124-spider-2015-nuova-02

Een aardige ommezwaai was het toen bekend werd dat niet Alfa Romeo met Mazda aan een spider aan het werken was, maar Fiat. Samen met Mazda werd er gewerkt aan een Spider die het platform en wat details zou delen met de MX5. Inmiddels is die Japanse roadster al gepresenteerd maar is het opvallend stil rond de nieuwe dakloze uit Italië.

Terwijl er al tijden geruchten gingen dat er een nieuwe Alfa Romeo Spider zou komen, was het ineens nieuws dat Alfa Romeo de plannen van een betaalbare cabriolet zou hebben geschrapt. Over en sluiten voor de Italo-MX5? Alles behalve, het moederconcern vond alleen dat de plannen beter bij Fiat zouden passen en dus werd de toekomstplanning wat bijgeschaafd: een betaalbare Spider voor het merk uit Turijn moest het worden.

Enkele weken geleden werd de nieuwe MX-5 gepresenteerd. Een compacte en lichte roadster (de nieuwe tweezitter is 100 kilogram lichter dan zijn voorganger) met achterwielaandrijving, een potente viercilinder en goede rijeigenschappen. Hoewel we niet direct heel erg gecharmeerd waren van de looks zijn het wel ingrediënten voor een ontzettend goed sturend pretijzer. Kom maar op dus met de Italiaanse variant!

mazda-mx-5-2015-nd-008

Je zou verwachten dat Fiat ongeveer tegelijkertijd de Spider zou presenteren maar men is in afwachting van de 500X, een belangrijke auto voor het merk die qua nieuwswaarde niet moet worden overspoeld door een zeer aantrekkelijke cabriolet die misschien wel meer aandacht krijgt maar waarvan er uiteindelijk minder verkocht zullen worden. En dus houdt Fiat het cabriolet-project nog even stil. Dat wil echter niet zeggen dat er niets gebeurt!

Sterker nog: de open tweezitter van Fiat gaat al redelijk richting eindstation. Fiat heeft een naam hoog te houden als het gaat om betaalbare cabriolets waarbij bij de meeste lezers gelijk beelden van de 124 Spider en barchetta naar voren zullen komen. Dat begrijpt Fiat als geen ander en verwacht daarom een moderne interpretatie van die eerstgenoemde. Niet direct een retro-124 dus maar wel een sportief gelijnde roadster met meer dan een paar knipogen naar de schitterende Spider uit de jaren ’60 en ’70. Wanneer de ‘Nuova 124’ gepresenteerd zal worden is nog niet bekend, we gokken eind 2014, begin 2015. Onderstaande impressie is een paar jaar oude schets van Autobild en komt qua uitstraling in de juiste richting.

Fiat-124-Spider-Illustration-729x486-1ccce078b924e391

De nieuwe Fiat Spider zal gebruik maken van Mazda’s Skyactiv chassis en dat is alles behalve erg. Wel zullen de Italianen gebruik maken van de eigen krachtbronnen. Horen we daar MultiAir? Inderdaad, instapper wordt vermoedelijk een 140 pk sterke 1.4 viercilinder, oplopend naar zo’n 180 pk. Het is niet uitgesloten dat er na verloop van tijd ook nog een Abarth Spider komt, met nog meer vermogen en hopelijk een rode lakkleur met matzwarte motorkap.

Wordt vervolgd!

fiat-124-spider-2015-nuova-01

 1. Fiat of Alfa , uiteindelijk dankbaar dat Mazda als eigenwijze fabrikant als enige vanaf de ninetees is doorgegaan met sportieve en betaalbare “no-nonsens” roadsters. Ondanks de misstap met de NC lijkt deze nieuwe ND toch alles weer goed te doen. Mijn keuze voor de Fiat of de Mazda is nog lang niet zeker , vind dat Mazda er erg geslaagd in is met het neerzetten van een eerlijke roadster. Gewoon weer een wagen dat doet wat het moet doen, namelijk rijden. Niks geen patserig voorkomen door overbodig groot lichtmetaal of spoilerwerk. Niks geen zware luxe bekleding. Niks geen tierelantijntjes. En amper elektronische bemoeienis. Echt een verademing dit ding in deze tijd! Hopelijk eindigt de Fiat Spider in hetzelfde straatje.

  Als de motorisaties tussen de Fiat en Mazda beetje gelijk zijn kan Fiat nog wellicht meeliften met de populariteit van de vele cup’s rondom de MX5. Zien we weer eens italiaans materiaal in de amateur racerij en opstapklassen. Dat is ook even geleden.

 2. Wow die retro 124 spider ziet er goed uit. Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke model. Zou een goede imago builder zijn voor het merk Fiat. Nu nog een leuke Punto opvolger er bij en wat meer Abarth modellen. Heel misschien een Topolino als soort tegenhanger van de Smart. Er kan best een kleiner model onder de Panda/500. Laat maar komen.

  1. Dromen mag, al vrees ik dat de Punto ooit gaat worden opgevolgd door een zoveelste 500 variant.

   Wat deze cabrio betreft zou ik puur op basis van afkomst en historie waarschijnlijk blind voor de Fiat versie kiezen, maar het oog wil natuurlijk ook wat.
   Retro hoeft het voor mij niet perse te zijn, als het te gekunsteld wordt kun je beter iets nieuws bedenken. Ik hoop dan ook op een lekker markant eigen gezicht voor deze Spider!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
GranTurismo Zéda: start van Maserati’s toekomst