Kies maar: Aprilia SR50, ItalJet Formula of Malaguti Phantom?

Drie commercials van de populaire Italiaanse bromfietsen

Geboren rond 1980? Dan moeten deze drie scooters je bekend voorkomen. Het zijn de drie meest populaire sportieve modellen van midden jaren ’90. De Aprilia SR 50, Italjet Formula 50 en Malaguti Phantom. Jeugdsentiment alom en tegenwoordig amper nog in originele staat te vinden, deze klassiekers van de toekomst.

Als eerste de Aprilia SR 50, wellicht de meest bekende scooter uit die tijd. Met zijn strakke lijnen, spitse koplampen en natuurlijk de niet te missen dubbele ronde achterlichten die als gloeiende uitlaten uit het zitje lijken te komen. Het model doet zijn intrede in 1992 en er volgen talloze varianten en kleuren. Rood/wit/paars, paars/geel en ontelbaar veel verschillende versies waarbij zwart en rood de boventoon voerde: de replica’s van de racemotoren uit de sport. Hieronder een commercial van het model, natuurlijk met Max Biaggi. De tweetaktjes komen gedurende de jaren ’90 van Morini, Minarelli en Piaggio.

Dan de Malaguti Phantom. Deze brommer wordt een jaar na de Aprilia gepresenteerd en heeft al net zo’n herkenbare vormgeving. Veel positieve reacties zijn er voor de brede onderbouw achter het voorwiel, de enorme luchtinlaten geven de Malaguti veel ‘body’. Maar het meest in het oog springend zijn natuurlijk de priemende koplampen en het kontje met het achterlicht in de stijl van de Ferrari’s van die tijd. De Phantom is er lucht- en vloeistofgekoeld, Minarelli levert de motoren. Waar bij de Aprilia nog met enige regelmaat originele exemplaren (voor aardig wat geld) opduiken, is dat bij de Malaguti nóg minder het geval, vrijwel allemaal zijn ze aangepast, in een andere kleur gespoten en vaak in een erbarmelijke staat.

Al derde hebben we de Italjet Formula 50 voor je. Deze zie je in Nederland het minst maar is in Italië erg populair. Het is het ingetogen broertje van de Italjet Dragster, één van de meest iconische ‘moderne’ scooters. De Italjet heeft een iets minder strakke uitstraling maar is wel duidelijk herkenbaar door zijn vierkante lampje en lekker ‘bulkige’ vormgeving. Een Morini-blokje zorgt voor de voortstuwing, in tegenstelling tot de Dragster, die het bekende Minarelli-eenpittertje heeft. O ja, de commercial is op z’n minst opvallend te noemen.

Natuurlijk waren er nog veel meer Italiaanse scooters waarmee je de show stal bij je klasgenoten, zoals de Malaguti Firefox, Gilera Runner, ontzettend gave Benelli 491 en natuurlijk de Aprilia Area 51.