Lang verborgen schat: 1933 Alfa Romeo 8C 2300

AlfaRomeo8C2300-02

Compleet van de aardbodem verdwenen leek hij, deze Alfa Romeo 8C 2300. Ruim 70 jaar lang was het onbekend waar deze schitterende Alfa Romeo was. De eigenaar, die bijna honderd jaar oud is inmiddels, heeft de auto al die tijd in bezit gehad.

De blauwe Alfa Romeo 8C 2300 stamt uit 1933 en de eigenaar nam er in daar jaar direct mee deel aan de rally Parijs-Nice, net als het jaar er na. Vreemd was dat niet, de door het Franse Figone ontworpen 8C 2300 Le Mans won vier maal op rij de gelijknamige race. Dit exemplaar heeft het asfalt van Le Mans echter nooit bereden, de eerste eigenaar verkocht ‘chassisnummer 2211079’ (naar het schijnt de enige met verkorte wielbasis) aan een welvarend man, François de Bremond, die er in 1935 mee deelneemt aan de Grossglockner Berg Rennen.

Bremond houdt de Italiaanse tweezitter nog twee jaar in bezit, tot hij in 1937 door Luigi Chinetti (de latere Ferrari dealer in Amerika) wordt verkocht aan de volgende eigenaar die de sportwagen cadeau deed aan zijn 21-jarige zoon die net klaar is met zijn studie. De 21-jarige knul heeft er ongetwijfeld de tijd van zijn leven mee maar dat is snel vergeten als enkele jaren later de oorlog uitbreekt. Het lijkt de eigenaar verstandig de auto te verstoppen, om te voorkomen dat de Duitsers hem vernietigen of meenemen. Als enkele jaren later ook de laatste Duitser uit Frankrijk is vertrokken komt de Alfa ongeschonden tevoorschijn. Nog even wordt er mee gereden maar niet veel later gaat de auto de stalling in.

De 8C 2300 blijft al die jaren in het bezit van dezelfde eigenaar en vijf jaar geleden wordt besloten de auto maar eens tevoorschijn te halen. Het Engelse Blakeney Motorsport krijgt de opdracht de auto weer in topconditie te brengen. Daar gaat de charme? Nee hoor! Er wordt voor gekozen de auto technisch geheel te reviseren zodat motor, ophanging en remmerij weer in nieuwstaat verkeren. Aan de carrosserie hoeft niet te gebeuren omdat de auto altijd droog gestald is. De 80 jaar aan verzamelde patina zijn dus gewoon nog aanwezig!