Maserati 8CTF Boyle Special herdenkt Indianapolis 500 zege

Maserati-8CTF-Boyle-Special-1

De Maserati 8CTF ‘Boyle Special’ (serienummer 3032), die in 1939 de overwinning behaalde op Indianapolis Motor Speedway, deed gisteren opnieuw enkele ronden op hetzelfde circuit. Johnny Rutherford, drievoudig Indy 500 winnaar, stuurde de Maserati exact 75 jaar later het circuit rond.

75 jaar geleden was het Wilburt Shaw die voor Maserati twee historische overwinningen boekte, de eerste in 1939, de tweede een jaar later. De legendarische 8CTF werd vandaag door de Historical Vehicle Association (HVA) vereeuwigd als de eerste buiten de VS geproduceerde auto die permanent wordt opgenomen in de United States Library of Congress, een nieuw initiatief om historisch belangrijke auto’s te erkennen. De documentatie, die onder de U.S.Secretary of the Interior’s Standards for Heritage Documentation valt, blijft deel uitmaken van het HVA National Historic Vehicle Register en het Historic American Engineering Record (HAER).

Terwijl we dit jaar ons eerste 100-jarige bestaan vieren, stippelt Maserati op trotse wijze zijn nieuwe koers voor de volgende eeuw uit,” verklaart Harald Wester, CEOfficer van Maserati S.p.A. “Wij stellen dit initiatief meer dan op prijs, als symbool van de langdurige, belangrijke band tussen Maserati en de Indianapolis Motor Speedway, waarmee de link tussen ons merk en de Verenigde Staten nog verder wordt versterkt.

Maserati-8CTF-Boyle-Special-3

Het succesvolle 8CTF-project ontsproot begin 1938 aan het brein van Ernesto Maserati, gedragen door de krachtige steun van de Italiaanse industriële Orsi-familie. De ‘Boyce Special’, die wordt gekenmerkt door zijn vaste cilinderkop en achtcilindermotor, onderscheidde zich verder door een krachtigere, snellere acceleratie en indrukwekkende betrouwbaarheid; eigenschappen die het Maserati van vandaag nog steeds tekenen. De 8CTF vormde Maserati’s antwoord op de dominantie van andere Europese autofabrikanten op het circuit gedurende de jaren ’30. Het feit dat een triomferend Maserati slechts enkele jaren later meerdere overwinningen boekte in ‘The World’s Most Famous Race,’ tekent anno 2014 nog steeds de Maserati-legende.

Maserati-8CTF-Boyle-Special-2

Het aanschouwen van deze klassieke Maserati 8CTF die hier tijdens het 100-jarig bestaan van het merk met zo’n rijke Indianapolis 500 historie op zak rondrijdt, is indrukwekkend,” aldus Peter Grady, President en CEO van Maserati North America, Inc. “Tijdens deze mijlpaal voor het merk is Maserati sterker dan ooit vertegenwoordigd met twee nieuwe sportsedans, recordverkopen en een interessante zakelijke strategie.