Maserati Ghibli wellicht al op Shanghai Motorshow

maserati-ghibli-2_1

Nu de productie van de nieuwe Quattroporte inmiddels op volle toeren draait, kunnen we ons opmaken voor de komst van de volgende luxe sedan van ‘de Drietand’. Er gaan inmiddels geluiden rond dat deze al tijdens de Shanghai Motorshow (april) gepresenteerd zal worden. Wij achten de kans groter dat er tot de IAA in Frankfurt september gewacht wordt, maar de gedachte alleen is al prettig.

Langzaam maar zeker wordt de stilte rondom de Italiaanse merken verbroken. Met de 4C die we in Genève gaan zien, de Quattroporte die in Detroit zijn première meemaakte en nu dus de Ghibli die ook niet al te lang meer op zich laat wachten.

De Ghibli werd kort geleden al in gecamoufleerde toestand aangetroffen in de sneeuw, waar de Maserati aan tests werd onderworpen. De Ghibli wordt een directe concurrent voor de BMW M5 en Jaguar XFR. De Italiaan zal uitsluitend sportieve varianten kennen. Een ‘instap-versie’ zoals bij de BMW 5-serie is niet gepland, mede omdat er op basis van de Ghibli vrijwel zeker (het blijft gevaarlijk om dat bij Alfa Romeo te zeggen) een versie van het Milanese merk komt. De Ghibli krijgt ongeveer dezelfde afmetingen als de eerder genoemde concurrent uit Beieren en dat betekent dat de lengte een centimeter of tien onder de 5 meter blijft. Waar de Quattroporte qua looks en uitvoering erg op de chique toer gaat, zal de Ghibli veel sportiever van aard zijn.

Qua techniek wordt het smullen bij de nieuwe Ghibli, waarbij de motoren een grote rol spelen. Er zijn een biturbo V6 en V8 gepland, evenals de een biturbo dieselmotor, de eerste van Maserati ooit. De benzinemotoren zijn iets afgezwakte varianten van de Quattroporte-krachtbronnen; de V6 zal er vermoedelijk rond de 380 pk uit persen, de V8 zal tegen de 500 pk aan hangen. Achterwielaandrijving is de standaard configuratie, vierwielaandrijving wordt een optie. Voorlopig moeten we het even doen met de impressie van Autocar.co.uk, helemaal geen verkeerd beeld als je het ons vraagt.