Nieuwe B-segment Alfa Romeo uit Polen: de Brennero

Alfa Romeo werkt aan een nieuwe, compacte SUV die kan worden beschouwd als de opvolger van de MiTo. Een kleine vijfdeurs auto, die vermoedelijk naar de naam Brennero gaat luisteren. Op hetzelfde platform zullen ook een Fiat en Jeep verschijnen.

Helemaal uit het niets komt dit nieuws niet, we weten al tijden dat er een nieuw drietal aan zit te komen, door de fusie met PSA lijkt het nu 100% zeker dat het onderstel van de Peugeot 2008 gaat dienen als basis. Reken dus op elektrische modellen die ook leverbaar worden met hybride-techniek. Het drietal zal worden gebouwd in Tychy in Polen, waar ook de huidige Lancia Ypsilon en ‘vorige’ 500 worden gebouwd.

We lezen in eerste instantie redelijk wat gemopper in de reacties. Een gedeeld platform, productie in Polen, beide geen ijzersterke zetten voor Alfa Romeo, zo lezen we. Maar… we zijn het niet helemaal eens. Een kleine Alfa Romeo die met geen andere auto iets deelt? Dan wordt hij veel te duur, daar hebben we ook vaak genoeg de resultaten van gezien. Productie in Italië blijft natuurlijk gewoon doorgaan maar dat er ook betaalbare modellen in Polen worden gebouwd lijkt ons geen bezwaar. De huidige 500 wordt ook in Polen gebouwd, is dat erg? Het model heeft Fiat eigenlijk alleen maar goeds gebracht.
En het rijden? We lezen veel dat zo’n Alfa Romeo nooit als een Alfa Romeo kan sturen, zelfs door eigenaren van een Mito, die in de basis een Fiat Grande Punto is. Ook van meer semi-klassieke rijders, waarvan het onderstel voor een groot deel te vergelijken is met dat van de oude Fiat Tipo. Niks mis mee, ook wij rijden auto’s die we als échte Alfa Romeo’s beschouwen, die goed beschouwd hetzelfde platform hadden als kleine stadsauto’s uit Turijn. En wat dacht je van het Tipo 4 Project, bestaande uit de Fiat Croma, Alfa Romeo 164, Saab 9000 en Lancia Thema, stuk voor stuk auto’s met een eigen karakter qua rijden.

We zijn er van overtuigd dat Alfa Romeo een onderstel dermate goed kan aanpassen dat de verschillen duidelijk aanwezig zijn. De vraag is hoe anders een voor een elektrische auto ontwikkeld onderstel van een kleine betaalbare Alfa Romeo zou zijn als het merk het alleen en duur zou ontwikkelen of dat ze een bestaand platform aanpassen.