OFFICIEEL: de Fiat 500 is vernieuwd

FIAT_Nuova-500_06

Het begint inmiddels een soort nationale feestdag te worden, 4 juli. Acht jaar geleden presenteerde Fiat op die datum de nieuwe 500, exact 50 jaar na de introductie van de klassieke 500. 4 juli is dus dé dag die Fiat vasthoudt voor nieuwtjes omtrent de 500.

Na acht jaar vond Fiat het wel eens tijd worden voor een bescheiden update van de 500, die in feite nog compleet ongewijzigd door het leven ging. Er waren zo nu en dan wat kleine aanpassingen maar in grote lijnen is een Fiat 500 van 2015 nog hetzelfde als eentje van 2007. En precies dat vond Fiat reden genoeg om de ‘cinquecento’ in een nieuw jasje te hijsen.
Genoeg mensen waren bang dat Fiat het karakter van de moderne stadsridder aan zou tasten maar gelukkig is de 500 nog helemaal zoals we hem kennen. Alleen dan weer helemaal van nu.

FIAT_Nuova-500_09

Aan de buitenkant van de inmiddels 1,5 miljoen keer verkochte 500 zijn gelijk wat zaken die opvallen. De geheel gewijzigde voorbumper sluit beter aan bij het huidige modelgamma van het merk en de dagrijverlichting is iets groter geworden, in tegenstelling tot de koplampen die nog de zelfde vorm hebben. Wel zijn beide anders van indeling, de dagrijverlichting is nu voorzien van LED-techniek. Aan de zijkant vallen de nieuwe wielen op, diverse nieuwe opties zijn mogelijk.
Aan de achterzijde is het wederom de bumper die gemoderniseerd is en, gelijk in het oog springend, de achterlichten hebben een nieuw ontwerp. Ook hier weer LED-techniek en een middendeel dat in carrosseriekleur is uitgevoerd waardoor het lijkt dat de achterlichten een open design hebben.
Er zijn dertien exterieurkleuren beschikbaar (pastel, metallic en drielaags), het nieuwe ‘Rosso Corallo’ en ‘Bordeaux Opera’ als twee meest populaire, vermoeden we. Twee opvallende zwartgele en zwartrode varianten zijn verkrijgbaar in combinatie met de zogenoemde ‘Second Skin’. Hiermee kan de 500 verder worden gepersonaliseerd met behulp van verschillende patronen langs de taillelijn, op het dak of op de motorkap, zoals ‘Lord’ (klassieke Schotse ruit), ‘Comics’ (popart), ‘Navy’ (fris en luchtig) en ‘Camouflage’ (legerprint).

FIAT_Nuova-500_44

Er komen drie uitvoeringsniveaus van de nieuwe 500, Pop, Popstar en Lounge. Een karige uitvoering zit er eigenlijk niet bij want zelfs de Pop-instapper beschikt al over een nieuw 5″ Uconnect radio die we kennen uit diverse andere modellen, een AUX-in en USB-poort en audiobediening op het compleet nieuwe stuur. De Popstar voegt daar nog handbediende airconditioning aan toe, evenals chromen spiegelkappen en nieuwe vintage-stijl dopjes op de wielen. Bij de Lounge is het helemaal lekker, een glazen dak, 15″ lichtmetaal, een grille in chroom, Uconnect LIVE, lederen stuurwiel en meer lekkers.
We missen in deze line-up een sportieve uitvoering, die zal ongetwijfeld later komen.

Qua motorisatie geen schokkende zaken: de instapper beschikt over een 60 pk sterke TwinAir zonder turbo, de volgende stap is een versie met turbo die er 80 pk tegenaan gooit. Liever een vierpitter? Dat kan met de 1.2 met 69 pk die nog altijd leverbaar is. Of de snelle 100 pk TwinAir ook beschikbaar wordt in Nederland is nog even de vraag. Vanaf september staat de nieuweling bij de dealers.