Officieel: Fiat 500X (en Cross) van alle kanten

Fiat_500X

Niet vaak hebben we zo vaak foto’s geplaatst van ingepakte en gecamoufleerde Fiats als bij de 500X. Nu de autosalon van Parijs is gestart haalt Fiat eindelijk het doek van de nieuwe SUV. Met twee varianten moet dit Fiats troef in het populaire segment van compacte SUV’s worden.

Fiat start met de 500X in twee varianten. De eerste is de normale X, het beige exemplaar op de foto’s. Deze versie, met wat sierlijkere bumpers dan de al eerder getoonde Cross, zal een populaire keuze worden in Nederland. Qua motorisatie is er een flinke lading aan opties en ook qua transmissie zijn de mogelijkheden behoorlijk uitgebreid. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een handgeschakelde 500X, een uitvoering met automaat of een volledig nieuwe negentrapsautomaat. De eerder genoemde lijst aan motoren loopt van een 110 pk sterke 1.6 E-torQ, via een 140 pk tellende 1.4 Turbo MultiAir II naar de topper op benzinegebied: de 2.4 Tigershark met 184 pk. Dieselen kan ook en dan mag er gekozen worden uit drie varianten: 95 pk (1.3 MultiJet), 120 pk (1.6 MultiJet II) en 140 paarden (2.0 MultiJet II).

Fiat breidt de 500-familie uit met een nieuwe compacte crossover. Dat is de 500X, die op de Autosalon van Parijs als wereldprimeur staat. De 500X en 500X Cross zijn leverbaar met voor- en met vierwielaandrijving. Dit model wordt in maar liefst honderd landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten. Fiat showt in Parijs onder de noemer 500 Couture ook een serie nieuwe, gepersonaliseerde versies van de 500, die in samenwerking met industrieel vormgever Ron Arad zijn gecreëerd.

In tegenstelling tot de Fiat 500L is de 500X met 4WD leverbaar, afkomstig uit de technisch vrijwel gelijke Jeep Renegade die onlangs zeer positieve reacties ontving in de media. Prijzen volgen zodra we deze weten.