Top 5: dakloos genieten voor € 5.000

Als er íets is dat veel autoliefhebbers delen is het wel het plezier beleven aan ‘open rijden’. O ja, er zijn genoeg mensen die het maar niets vinden maar het merendeel kan erg genieten van het gevoel van vrijheid, de wind door de haren en de frisse lucht. Dat cabriolets niet alleen voor de elite zijn weggelegd blijkt wel uit onze Top 5 van deze week: cabrio’s voor maximaal vijf mille.

5-spider

5. Alfa Romeo Spider Aerodynamica
De Spider Aerodynamica volgt in 1983 de ‘Coda Tronca’ op. Het model krijgt een moderner front en is duidelijk te herkennen aan de nieuwe kunststof achterspoiler met grotere lichtklusters. Het is jarenlang de versie ‘die je niet wilt hebben’ want de voorganger is veel klassieker en de opvolger, de type 4, veel strakker. Toch keert het tij voor het typische kind van de jaren ’80; de ‘rubberlip’ wordt meer en meer gewaardeerd en er zijn steeds minder mensen die de achterzijde voorzien van de bekende Zender-modificatie waarbij de zwarte kunststof spoiler plaats maakt voor een platte lip in carrosseriekleur.
Pluspunten: het echte klassieke cabrioletgevoel met een lage voorruit met dunne spijlen. Stoplichten bekijk je boven de voorruit langs. De rijeigenschappen zijn dik in orde met achterwielaandrijving en prettige Nord-motoren, al dan niet met de later geïntroduceerde injectie. Een gezonde dosis karakter en het lijnenspel van het origineel uit 1966.
Minpunten: vooral in onze gekozen prijsklasse zijn er veel minpunten. Je koopt voor € 5.000 een rijdend project waar nog goed wat te verbeteren valt. Roest is aan de orde van de dag, ongetwijfeld zul je ook het één en ander aan techniek voor de kiezen krijgen. Stoelbekleding is vaak versleten dus eigenlijk kun je op alle vlakken aan het werk. Schrale troost: prijzen zijn aan het stijgen, je doet het opknapwerk niet voor niets.
La Dolce Vita? En of! Een roffelende dubbelnokker in het vooronder, klassieke rijeigenschappen en de dunne raamstijlen zorgen er voor dat je zelfs op Nederlandse dijkwegen al het idee hebt door Toscane te rijden. Dat je er eerst de nodige weken zwarte nagelriemen voor over moet hebben is iets minder ‘La Dolca Vita’.
Prijsklasse: € 5.000 – € 12.000 (deze past nét in het budget)
Oordeel: een enorme lading karakter zorgt voor een notering in deze lijst. Toch twijfelden we even omdat je voor vijfduizend euro écht nog even aan de bak moet. Ben je handig: doen! Twee linker handen: afblijven!

3-punto

4. Fiat Punto Cabriolet
Van een compleet andere orde dan de voorganger maar daarom niet minder interessant. De Fiat Punto cabriolet is wellicht niet de eerste open auto waar je aan denkt bij ‘dakloos genieten’ maar er zijn meer pluspunten te verzinnen dan je in eerste instantie zou denken. De door Bertone ontworpen cabriolet kwam in 1994 op de markt en verdween pas weer in 2000, toen de Punto MkII al twee jaar leverbaar was. Onder de motorkap betrouwbare FIRE-motoren, in 1.2 en 1.6 variant. Helaas nooit geleverd met de 130 pk sterke 1.4 turbomotor uit de GT.
Pluspunten: als enige in deze lijst kun je achterin twee personen kwijt. Verwacht niet de ruimte die je in een Fiat Croma aantreft maar zelfs volwassenen kunnen achter redelijk hun ledematen kwijt. Lekker betrouwbaar met de twee mogelijke motoren, de 1.6 is met 90 pk zelfs best vlot. Onderhoud gaat geen bergen geld kosten, de aanschaf evenmin. Als ELX zelfs voorzien van elektrisch dak, skirts en lichtmetalen velgen.
Minpunten: dat elektrische dak kan ook stuk en een nieuwe behoort tot de duurdere delen van de auto. Hoewel de Punto niet erg gevoelig is voor roest verdient een goede inspectie toch de voorkeur. Vaak zijn ze als stadsauto’s gebruikt en slecht gerepareerde exemplaren kunnen alsnog aardig roesten.
La Dolce Vita? De Punto Cabriolet is niet de meest temperamentvolle uit de lijst. Aan de andere kant: hoe leuk is het om met vier personen via binnenwegen op pad te zijn naar terrasjes of het strand.
Prijsklasse: € 1.000 – € 3.000 (keuze genoeg, dit is wel een leuke)
Oordeel: een erg praktische en betaalbare cabriolet zonder al te veel verrassingen. Ideaal als auto ‘er bij’ voor een gezin met kinderen zodat je ook nog eens samen op pad kunt. Verwacht, afgezien het open rijden, niet het rijplezier van een Italiaanse sportwagen.

4-x19

3. Fiat X1/9
Vooruit, niet helemáál open maar genoeg voor het betere cabriogevoel. De Fiat X1/9 is, net als de deelnemer hierboven, ontworpen door Bertone en dat is bij de tweezitter ook duidelijk te zien. De X1/9 werd in 1972 gepresenteerd en het doek viel pas 17 jaar later. Waar de Fiat in het begin sierlijke smalle bumpers had, werden deze later vervangen door de dikke klossen die in Amerika moesten worden gemonteerd vanwege de veiligheid. Met de middenmotor is niets mis, de matige hoeveelheid vermogen die geleverd wordt is voldoende voor het lichte tweezittertje. De eerste serie is het leukst maar valt eigenlijk al buiten ons budget.
Pluspunten: lekkere stuureigenschappen, de middenmotor met achterwielaandrijving zorgen een klein beetje voor het Ferrari-gevoel. Het uiterlijk zal de één meer kunnen waarderen dan de ander, met name de Amerikaanse bumpers zorgen er voor dat de verhoudingen een klein beetje zoek zijn. Hoewel we originaliteit erg kunnen waarderen zouden we in dit geval toch eens kijken naar een ombouw. De X1/9 lijkt nog te ontkomen aan absurde prijssteigingen zodat je nu nog aardig kunt slagen voor vijf mille.
Minpunten: X1/9’s worden schaars en dat betekent dat ook onderdelen niet meer op iedere hoek van de straat liggen. Techniek zal nog wel lukken, plaatwerk wordt al lastiger. Juist dat plaatwerk kan nog wel eens van pas komen, de kleine Fiat staat niet bekend om het niet kunnen roesten van de carrosserie. Veel X1/9’s zijn al eens opgeknapt en dat is niet altijd even goed gebeurd.
La Dolce Vita? En of! De lekker pruttelende viercilinder achter de voorstoelen, het kenmerkende dashboard voor je neus en ‘met je billen over het asfalt’ zorgen voor een flinke lading rijplezier. Bochtige buitenwegen zijn de favoriete omgeving van deze kleine sportwagen.
Prijsklasse: € 3.500 – € 7.500 (deze lijkt een gouden keus)
Oordeel: leuk, leuk, leuk! Wellicht niet de ideale keuze voor iemand die gewoon een probleemloze cabriolet wil hebben die dag en nacht start na hem even niet gebruikt te hebben maar wil je een leuke tweezitter ‘voor er bij’ dan is de X1/9 een topkeus. Je komt vanwege de prijs wel bijna automatisch in een latere terecht, met de dikke bumpers.

2-spider

2. Alfa Romeo Spider ‘916’
Alfa Romeo presenteert in 1995 de dan bijzonder vormgegeven GTV en Spider. De dichte coupé is prachtig gelijnd en de open variant doet er vrijwel niets voor onder. De pers ontvangt de ‘916’ lovend en dat is niet in de laatste plaats vanwege de zeer goede stuureigenschappen. Een strakke voortrein en redelijk complexe achterwielophanging dragen daar aan bij. Onder de motorkap een aardige diversiteit aan motoren, van 1.8 16v viercilinder (GTV) tot 3.0 V6 24v (en later 3.2) zespitter. Je zit diep in de Spider, een windscherm is eigenlijk niet nodig. De Fase 2 (vanaf eind 1998) is ook nog eens voorzien van één van de mooiste interieurs uit die tijd. Heerlijke auto’s die bovendien nog degelijk te boek staan ook. Roest is eigenlijk geen item bij het model, de voornaamste kosten zitten hem in achterstallig onderhoud en de kostbare achterwielophanging.
Pluspunten: de Spider is zeer goed tegen roest beschermd en dit vormt dan ook zelden een probleem. De motoren zijn degelijk en variëren van vlot (2.0) tot snel (3.0). Je hebt ook ruim 20 jaar na de introductie nog het idee met een bijzondere auto onderweg te zijn. Een Spider stuurt erg goed en is een lekkere reisauto.
Minpunten: de Spider is behoorlijk aan het gewicht en dat voel je wel een beetje. Zoek naar een goed onderhouden exemplaar, met name de achterwielophanging eist aardige investeringen als er veel vervangen moet worden. De stoelen bieden niet ontzettend veel zijdelingse steun zodat je je in snel genomen bochten soms wat moet zetten.
La Dolca Vita? Ow ja hoor! Met de enorme wigvorm, kleine priemende koplampen en lang doorgetrokken achterlicht ben je duidelijk met wat opvallends onderweg en dat merk je, ook aan je medeweggebruikers. Ook de motoren zorgen voor genoeg plezier, de tweeliter TwinSpark is een lekkere felle motor, de zescilinders leveren een motorgeluid om emotioneel van te worden.
Prijsklasse: € 1.750 – € 8.000 (keuze te over)
Oordeel: een zeer geschikte cabriolet voor iedere dag vanwege de betrouwbare techniek en goede roestpreventie. Ook als tweede auto erg geslaagd, je beseft je iedere rit dat je in wat aparts zit. De elektrische kap zouden we mijden, tenzij deze recent vervangen is.

1-barchetta

1. Fiat barchetta
De barchetta (met een kleine ‘b’) wordt in 1995 gepresenteerd en krijgt de handen van het publiek direct op elkaar. Barchetta staat voor ‘bootje’ en dat is best voor de hand liggend als je de vormgeving van de tweezitter bekijkt. Geen retro-elementen maar een compleet fris ontworpen auto die ook nú nog erg geslaagd oogt. Sturen doet de barchetta bijzonder goed, met kleine bewegingen aan het stuur is de barchetta erg strak de hoek om te krijgen. De spitse snuit van de voorwielaandrijver wil bijzonder graag de hoek om en de rest van de auto volgt trouw. De 1.8 16v krachtbron met 130 pk is de enige motor die leverbaar is en past prima bij de auto. Een betrouwbaar blok dat net als de rest van de techniek niet voor spannende verrassingen zorgt.
Pluspunten: nog altijd zorgt de barchetta voor een gigantische lach op het gezicht bij het rijden. Met 130 pk is de Fiat erg vlot en de ‘b’ voelt zeer direct aan met sturen. De vormgeving is zeer geslaagd en als je het ons vraagt wordt de barchetta mooi oud. Lekkere stoelen zorgen voor meer gevoel met de auto dan bij de Alfa Romeo Spider hierboven. De erg simpele kap is in no-time op- en neergeklapt.
Minpunten: let bij aanschaf op roest bij de dorpels en op de bodem. Ze hebben het niet allemaal maar als auto’s zowel zomer als winter gebruikt zijn en niet goed schoon zijn gehouden kan de roestduivel al goed zijn werk hebben gedaan. Stoelen willen nog wel eens doorgezeten zijn. Echt praktisch is de barchetta niet, de kofferbak is niet overbemeten.
La Dolce Vita: ontzettend! De kleine voorruit doet bijna klassiek aan, de vormgeving is juist nog allerminst verouderd. Lekker sturen over dijkwegen en boerenlandweggetjes geven veel voldoening zonder dat je steeds het idee hebt dat je met hoge kosten te maken krijgt als er wat stuk gaat.
Prijsklasse: € 1.750 – € 5.000 (we pakken maar een willekeurige)
Oordeel: onze nummer één (ondanks dat we zelf een nummer vijf en nummer twee op de redactie bezitten). Het rijplezier dat de barchetta biedt in combinatie met de relatief lage vaste lasten en onderhoudskosten maken het tot de ideale cabriolet ‘voor er bij’. Heb je je barchetta zonder roest gevonden en bescherm je deze op de juiste manier dan heb je een klassieker-in-spé in handen die misschien nog wel meer lol biedt dan veel duurdere cabriolets.