Italiaans design gewaardeerd in Duitsland

Ruim 18.000 lezers deden er mee aan de jaarlijkse designverkiezing van Auto Motor und Sport waarbij de beste ontwerpen van 2016 werden gekozen. Het was feest voor Italië want zowel Alfa Romeo als Abarth gingen naar huis met prijzen. De Giulia kan worden gezien als de mooiste auto volgens de Duitsers.

Veel lezers van het magazine geven aan dat het ontwerp van een auto een belangrijke reden is om wél of juist niet voor de aankoop van een bepaald model te gaan. Aan de designverkiezing die luistert naar de naam Autonis deden dit jaar 115 nieuwe modellen mee waarvan 18.229 lezers aangaven of ze het model wél of niet geslaagd vonden. Er zijn vier keuzemogelijkheden voor de lezers, twee positieve en twee negatieve (erg mooi, mooi, niet zo mooi, lelijk). De eerste twee vormen een positief getal, de tweede voor een negatieve en samen zorgen die voor de score.

In de mini-klasse is het de Abarth 595 die er met de winst van door gaat. Met ruime voorsprong zelfs. De kleine hot hatch heeft een score van 56,5% (68,7% geeft aan de auto zeer geslaagd te vinden, 12,2% kan het ontwerp niet zo waarderen). De tweede plek in de categorie is weggelegd voor de Volkswagen Up die een score heeft van slechts 15%.

Bij de kleine auto’s is het opvallend genoeg de Alfa Romeo Mito die de gouden plak mee naar huis neemt. Een score van 59,3% zorgt er voor dat de nummer twee, de Citroën DS3, met een score van 25,5% ruim achter zich wordt gehouden. De Lancia Ypsilon en Suzuki Baleno zijn hekkensluiters. Schuiven we door naar de compacte klasse dan is het de BMW M2 die het tot de nummer één schopt. Op plaats twee, met 9% minder score, is het echter wederom een Italiaan: de Giulietta weet overtuigend tweede te worden.

Tot slot weet Alfa Romeo te overtuigen in de meest belangrijke klasse van het land, de middenklassers. De Giulia scoort een bijzonder goede 54,3% en daarmee wordt de concurrentie flink afgetroefd. Plek twee is voor de Audi A4, die met 26% niet in de buurt komt van de Alfa Romeo. Plaats drie is voor de nog te introduceren Tesla Model 3, 14,6% is de score van de nieuweling.

In de merkenlijst is het Alfa Romeo die er dit jaar met de eerste prijs van de Autonis 2016 verkiezing vandoor gaat, gevolgd voor Mercedes-Benz.