Ducati Superleggera V4 is allesovertreffende Panigale

Eerste straatlegale motorfiets met carbon chassis, achterbrug en wielen

Met Ducati’s Panigale V4 onder je kont ben je bepaald geen stakker, maar er zullen altijd mensen zijn die meer willen. Of minder… De nieuwe Superleggera V4 schudt namelijk flink wat gewicht van zich af door veel carbon onderdelen en komt door een nog potenter blok tot maar liefst 1,54 pk/kg. Ruim anderhalve paardenkracht per kilogram dus, voor een (in de basis) straatmotor!

Eerder verschenen er van de Panigale al twee Superleggera’s, dus het was een kwestie van tijd voor ook de huidige viercilinder Panigale zo’n optimalisatiekuur zou krijgen. Duc lijkt daarbij nog verder te zijn gegaan dan bij zijn voorgangers. Veel gewicht is verloren door gebruik te maken van een carbon chassis, achterbrug en wielen. Liefst 6,7 kg is de supersporter op deze manier kwijtgeraakt. Het blok, een 998 cc V4, is bovendien 2,8 kg lichter 1.103 cc V4 van zijn minder extreme broer. In totaal heeft de Superleggera V4 door het dieet 16 kg van zich afgeschud en daarmee een gewicht van 159 kg bereikt. Afhankelijk van het gemonteerde Akrapovič uitlaatsysteem, stijgt het vermogen tot 224 pk (straat) of 234 pk (circuit). Die circuituitlaat is onderdeel van de Racing Kit, die standaard wordt meegeleverd. Is die kit geïnstalleerd, heb je toegang tot een speciaal display. Dit RaceGP dashboard is met hulp van fabrieksrijder Andrea Dovizioso ontwikkeld en een directe uitloper van het instrumentenpaneel van de Desmosedici GP20 uit de MotoGP. De pk/kg-verhouding komt met al deze aanpassingen in straatvorm op 1,41. Wordt het circuitpakket geïnstalleerd, schiet dat getal naar een tamelijk bizarre 1,54 pk/kg, dankzij een verdere gewichtsafname van 6,8 kg. Om al dat bijna racewaardige geweld – Ducati-coureur en -testrijder was op Mugello met de Superleggera V4 minder dan twee tellen trager dan met de Panigale V4 R SBK uit het Italiaanse superbikekampioenschap – in toom te houden monteren de Italianen topmateriaal van Brembo, met een MCS remklauw en Stylema R-remklauwen.

 

Bij slechts 500 geïnteresseerden zal de vlag uit kunnen, want meer worden er niet geproduceerd. Aangezien voor de vorige Superleggera ruim 80.000 euro afgerekend moest worden, zal de prijs van V4 zeker niet lager liggen. Wel ontvang je er buiten een allesovertreffende straatracer wat leuke goodies bij. Zo krijg je bij aanschaf toegang tot de SBK Experience, waarbij je op het circuit van Mugello de fabrieks-superbike, de Panigale V4 R, aan de tand mag voelen. Nog specialer is de MotoGP Experience: dertig kopers mogen op een circuit met hulp van Ducati Corse technici de Desmosedici GP20 de sporen geven. De start van de leveringen is in Europa gepland voor juni 2020, met een maximum van vijf motoren per dag.