Fiat 3 1/2 hp doet mee aan London to Brighton Veteran Car Run

Oudste Fiat van Groot-Brittanië klaargemaakt voor legendarische veteranenrit

Het 120-jarig bestaan van Fiat is al op diverse manieren gevierd, maar het feest is nog niet voorbij. Bij de London to Brighton Veteran Car Run wordt extra aandacht geschonken aan het merk en zal de oudste Fiat van Groot-Brittannië meerijden. Het merk zal bovendien optreden als sponsor van het evenement.

Bij 3,5 pk denk je vermoedelijk meer aan een gemotoriseerde grasmaaier dan aan een auto, maar in 1899 is het een degelijk vermogen. Voor snelheidsovertredingen hoef je in ieder geval niet erg bang te zijn, want de 697 cc horizontale tweecilinder perst er maximaal een tempo uit van 34 km/u. Om zo snel mogelijk bij die top te komen heb je drie versnellingen (zonder achterruit!) tot je beschikking, terwijl een verbruik van 1 op 15 mogelijk moet zijn.

Al in 1896 wordt de eerste London to Brighton verreden. Fiat treedt dit jaar als sponsor op en zal het 3 november met de 3 ½ hp ‘opnemen’ tegen andere voertuigen van voor 1905. De auto is eigendom van de Britse tak van FCA en samen met het National Automobile Museum in Beaulieu geprepareerd voor het evenement. Het traject van Hyde Park in Londen naar Madeira Drive in Brighton is 96 km lang; een serieuze uitdaging voor de rijdende museumstukken. Wie de Fiat gaat besturen wordt niet verteld, maar er is plek voor twee volwassenen (in de rijrichting) en twee kleine kinderen, die de route achterwaarts zullen moeten ervaren.