Klassieker van de week: Fiat 1300 uit 1963

fiat-1300-01

Als Klassieker van de week hadden we vorige week het BAT-trio uitgekozen. Niet te koop en uiterst exclusief. Omdat we graag een beetje afwisseling in de rubriek houden hebben we daarom deze keer gekozen voor een betaalbare klassieker die in riante aantallen geproduceerd is. Wat niet betekent dat deze auto’s in Nederland (en elders) bij bosjes worden aangeboden. Juist daarom is deze Fiat ‘Milletrecento’ zo leuk.

In 1961 presenteerde Fiat de opvolger voor de 1200, de 1300 dus. Met een fris ontwerp en nieuwe motoren kon de 1300 er samen met het sterkere broertje, de 1500, weer tegenaan. Onder de kap ligt een 1295cc viercilinder met een vermogen van 69 pk en, wat voor die tijd behoorlijk bijzonder was in deze klasse, rondom voorzien van schijfremmen. In 1967 werd de 1300 opgevolgd door de Fiat 124, voor de 1500 kwam de 125 in de plaats. In Polen werd de 1300 even doorgebouwd, in Joegoslavië hield Zastava het nog langer vol,

fiat-1300-02

In 1963 besloot een Nederlander een exemplaar te bestellen bij zijn dealer. Nu, vijftig jaar later, is de Italiaan nog altijd in staat om iemand veel plezierige kilometers te bezorgen.

De auto schijnt geheel aangepakt te zijn door Fiat dealer Drenth uit Beesd, inmiddels flink wat jaren geleden. Op de foto’s oogt de 1300 keurig en dat is mede te verklaren door de nieuwe voorschermen, spuitwerk, remmen, leidingen, bak, hoezen, etcetera. De aanbieder meldt er ook eerlijk bij dat er een gaatje in de uitlaat zit en dat er op de bodem een doorgeroest plekje te vinden is.

fiat-1300-03

Voorlopig hoef je je even geen zorgen te maken over de APK, deze loopt tot eind dit jaar. Tijd genoeg dus om het plekje op de bodem dicht te lassen. De aanbieder heeft in de Marktplaats-advertentie meer foto’s staan, maar kan op verzoek nog meer opsturen. De vraagprijs van € 4.950 lijkt ons keurig, of er nog rek in zit weten we uiteraard niet.

 1. Ja, die had mijn vader ook. Als kleuter mocht ik met hem meerijden op de voorbank. (in een kinderstoeltje, jawel) en was altijd gefascineerd door de stuurschakeling en de gouden letters op het dashboardkastje. (milletrecento).
  Hij had een donker rode. Hierna ingeruild op een nieuwe millenovecento. Donkergrijs met rode bekleding.
  Het was de wagen met het afdakje boven de achterruit…
  Mooie herinneringen.

 2. Inderdaad, nostalgie noemen ze dat.
  Mijn vader had een lichtblauwe met dezelfde kleur bekleding als deze klassieker van week.
  Het kenteken was volgens mij AH-33-66. Ik weet nog dat hij er nog heupgordels in heeft laten monteren, een unicum toen der tijd. Volgens mij konden ze best roesten……….
  Hij heeft de auto na jaren van trouwe dienst ingeruild, met kapotte krukaslagers, voor een Opel Rekord 1300.

 3. Het zal denk ik in 1964 zijn geweest dat de natuurkundeleraar op mijn middelbare school een 1300 had. Een schitterende auto, donkerblauw met als ik me goed herinner bruine bekleding, waar de puberale autoliefhebbertjes met respect over spraken. In de Fiat-uitvouwfolder (met van elk model een klein tekeningetje in zwartwit) was sprake van een top van 140 km/u. Dat was in die tijd best bijzonder voor een ‘gewone’ gezinswagen. Nou ja, gewoon… met een prijs van 6995 gulden was hij niet eens echt goedkoop.

 4. Sinds een paar maanden staat enkele kilometers van mijn huis een dergelijke schoonheid buiten weg te rotten. Een Fiat 1100 uit 1959 in dezelfde kleur als deze 1300. Deze Fiat staat notabene nog gewoon in het kentekenregister en is nu nog in redelijke staat om op te knappen. Als iemand interesse heeft in deze “schuurvondst” dan heb ik nog foto’s beschikbaar.

 5. Ik ken de auto nog toen ie inderdaad net door Autobedrijf Van Drenth (OSB in Beesd) geheel uit elkaar is gehaald, gestraald en gespoten. Er zaten toen ook foeilelijke (wel period) wieldoppen op. Heeft jaren warm in hun showroom gestaan en werd zo af en toe bereden.

 6. Ja dit was mij eerste auto, die kocht voor 750 gulden, mijn vader verklaarde me voor gek.
  Maar uiteindelijk wilde hij er ook in meerijden. Ik heb er jaren mee gereden. Het was een fijne auto met stuur versnelling. Inderdaad zeer luxe voor die tijd.
  Helaas werd hij afgekeurd omdat de balken doorgeroest waren en hij rijp was voor de sloop.
  Ik kreeg er helaas maar 50 gulden voor.
  Ik heb er nog foto’s van.

 7. Ik was ook in bezit van een Fiat 1300 color zeeblauw,een heerlijk ruime auto.
  ik kocht hem voor 700.- guldens,Nu had ik wel het geluk dat ik was zelf automonteur dus het onderhoud nam ik zelf,en ik werkte toen bij Garage Dijkhuizen en kon elke zaterdag als het nodig was op de brug en zo het onderhoud uitvoeren.De onderdelen daar had ik 30 a 40 % korting op,dus het rijden ten opzichte van een ander voor mij goedkoop.
  ook kon ik hemzelf tectileren dus sneeuw en regen daar was hij volgens mij inmum voor,
  ongeveer 7 liter tectiel verwerkt zelfs de binnenkant van de kokerbalken.
  heb er ik dacht zo;n 5 jaar mee gereden en ermee op vacantie geweest met 4 man.Nogmaals ik heb er altijd plezier in gehad om met deze Fiat 1300 te mogen rijden.Groetjes van Jan

 8. Inderdaad een auto met verborgen technieken. … Zo was dit een auto met handgas-regelaar. Je kon het toerental instellen, waardoor je rechtervoet op het rempedaal kon zetten bij manouvreren of inparkeren, daarnaast kun je het warmdraaien bespoedigen,of na een bergrit de motor nakoelen.
  Ook de motorkap kon naar voren toe geopend worden, wat veilig is als je hem vergat te vergrendelen, want dat zag je meteen tijdens het starten. Voorin zaten heupgordels met vaste instelling.
  Het mooiste vond ik ook het dashboardkastje, lekker stevig van metaal, de wegenkaarten lagen er altijd droog in, zelfs Het Beste Boek van de ANWB kon erin (?) maar mijn moeder vond het lastig dus die ging links van de bestuurder zijn thuisplek veroveren bij lange ritten. Meestal kreeg ik hem op schoot voorin als 12 jarige. …. Later op de Camping in Breskens kon ik ook solo rijden dankzij stuurversnelling, als jongleur reed ik wel eens op grote parkeerterreinen in Osdorp op de zondagmiddag. ….

 9. Update: Die linkerspiegel was zo geplaatst, dat je nooit de dode hoek vergat, maar de duopassagier kon ook meekijken in die spiegel en heb vaak zo leren vooruit zien of anticiperen. Er zat ook een anti-verblindingsspiegel in.

 10. Oproep voor ERIC MACHIELS….Beste Eric het Kenteken AH-33-66.kan ik met 99,9 % zeggen,
  dat deze mooie Fiat 1300 van mij is geweest. Roesten kon hij niet want ik had deze met tectiel,
  zo behandeld dat roesten kon niet meer 7 liter tectiel in alle kokerbalken gedaan.Ook had ik deze auto zelf in onderhoud,en elke 7500 kilometer nieuwe olie met filter vervangen en elke ,
  10.000 kilometer een grote beurt,ik heb er altijd een fijne auto gevonden.Eric waar heb jou Vader deze auto gekocht,ik woonde toen in Castricum en ik weet het niet zeker,maar ik had hem toen ingeruild bij een tweede hands handelaar in Heiloo aan de Kanaalweg en het bedrijf,
  droeg de naam “LET OP….hoop wat van jou te mogen horen.met vr gr Jan…..

 11. Hallo, Ik heb ook zo’n 1300 uit 1965 in de schuur staan, waar ik in de vrije uurtjes aan werk om hem weer op de weg te krijgen.
  Graag zou ik wat over de historie van deze auto weten, zoals welke dealer komt ie vandaan, of wie de eerste eigenaar was. Het kenteken is FE-45-12
  Groet, Carlo

 12. Hallo allen,
  Leuke berichten over de fiat 1300.
  Wij, Iulia en Peter uit Veenendaal, hebben ook nog een fiat 1300 in ons bezit. Hij komt uit 1966, is wit met rood lederen bekleding en nog in een goeie staat, heeft altijd binnen gestaan maar nu ook al weer een paar jaar niet in gereden. Hij staat alleen in Boekarest en we willen hem graag naar Nederland halen om hem hier te koop aan te bieden. Kan iemand ons vertellen wat de handigste manier is om hem naar Nederland te halen, wat de kosten hiervan zijn en wat de auto ongeveer waard is?
  Komende week zijn we weer in Boekarest dus kan ik wat foto’s maken en deze plaatsen of e-mailen indien interesse.
  Wellicht dat er een liefhebber is die deze auto wil kopen?
  We hopen snel iets te horen.
  Groet Iulia en Peter Palma
  Veenendaal.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *