LIVE: de Autosalon van Genève 2018

Vanmorgen zijn de deuren van de Autosalon van Genève opgegaan. Ook wij lopen op deze persdag rond en fotograferen alles dat we tegenkomen op Italiaans gebied. De afgelopen dagen kon je alles over de salon al vinden op de website maar live-beeld is toch leuker dan officiële fijngeslepen beelden. Gedurende de dag zal het bericht zo nu en dan geupdate worden.

Update: 6 maart, 14:20 uur, Pagani en Lamborghini toegevoegd.

ABARTH
Wat Abarth allemaal mee zou nemen wisten we. Het belangrijkste nieuws was daarbij de Abarth 124 GT, de variant met lichtgewicht hardtop dus. In Genève staat een fris grijs exemplaar waarbij de kap een stuk donkerder is uitgevoerd. Ook de donkere OZ-wielen zijn nieuw. Uiteraard staat er ook ander leuks, zoals de Abarth Rivale.

ALFA ROMEO
Op de stand van Alfa Romeo kun je je welk even vermaken. Als eerste is er natuurlijk de speciale NRING-uitvoering van zowel de Giulia als de Stelvio. Het meest opvallende is natuurlijk de kleur maar de gelimiteerde modellen (108 per stuk) hebben veel meer bijzondere kenmerken, vooral op uitrustingsniveau. Daarnaast is er ook de Giulia Veloce Ti, een extra sportief uitgeruste Veloce, herkenbaar aan bijvoorbeeld de spoiler, spiegels en andere zaken die normaal niet tot de mogelijkheden behoren. Verder staan er de Alfa Romeo 4C Competizione en 4C Italia Spider, twee speciale uitvoeringen die vermoedelijk niet voor de Nederlandse markt bedoeld zijn. We troffen ook nog een zwarte Giulia aan met wielen die we niet eerder gezien hebben. Toen we dachten dat we alle auto’s gezien hadden besloten we nog even naar de tekenhoek te gaan waar prachtige designschetsen en computerschetsen getoond én gemaakt worden.

FERRARI
Op de stand van Ferrari twee nieuwtjes. Als eerste de Ferrari 488 Pista, de extreme versie van de 488 GTB. Krachtiger, (veel) lichter en rauwer dan de normale 488 en daarmee de opvolger van de 360 Challenge Stradale, F430 Scuderia en 458 Speciale. Naast de 488 natuurlijk ook ruimte voor de Portofino, de opvolger van de California T.

FIAT
Geen meganieuws bij Fiat dit jaar. Natuurlijk staat de gisteren gepresenteerde Fiat 500 Collezione er, een luxe en fris ogende speciale uitvoering van de 500. Verder uiteraard de hele Mirror-familie en er is ruimte voor de 124 Spider S-design. Die laatste kenmerkt zich door een sportieve bies, wat extra uitrusting en speciale wielen die we kennen van de Abarth 124 Spider, iets dat we niet helemaal begrijpen om eerlijk te zijn. Genoeg andere opties lijkt ons.

MASERATI
Bij Maserati geen groot nieuws. De Ghibli staat er in een letterlijk (zeker niet figuurlijk) zwart gemaakte uitvoering, iets dat nu op alle modellen mogelijk is. Chroomdelen kun je tevergeefs zoeken. Ow, de GranTurismo is uitgerust met banden van Pirelli waarvan we een foto niet achterwege konden laten. Of we het zelf zouden bestellen? Vermoedelijk niet maar leuk is het wel.

NEW STRATOS
In de huidige CorsaItalia kun je er zeer uitgebreid: de New Stratos. De auto gaat in een kleine oplage gebouwd worden, waarbij je zelf je donor-Ferrari F430 mag aanleveren. Een geweldig project waarover we hopelijk snel nóg meer kunnen vertellen. Reken op een prijs van ongeveer € 500.000 exclusief basis-auto. Voor de gelegenheid hebben ze er natuurlijk ook een prachtige klassieke Lancia Stratos bij gezet.

ZAGATO ISO RIVOLTA
Misschien wel de meest bijzondere creatie van de show, deze door Zagato ontworpen Iso Rivolta Vision GT. In eerste instantie puur virtueel ontwikkeld voor het spel Gran Turismo 6 maar nu dus ook in levende lijve te aanschouwen. Heftig is de auto zeker, of er meer van zullen komen is niet zeer waarschijnlijk, al sluiten we tegenwoordig niets meer uit.

LAMBORGHINI
Ook Lamborghini heeft inmiddels de doeken van haar auto’s getrokken. Helemaal nieuw is de Huracán Performante Spyder, die net als de gesloten versie een stuk lichter is dan de ‘normale’ Huracán. In het geval van de Spyder is dat 35 kilo. De atmosferische V10 perst er 640 pk bij 8.000 toeren per minuut uit, goed voor een sprint naar de 100 in 3,1 seconden en een topsnelheid van 325 km/u. Ook toont Lamborghini de Urus en natuurlijk is er een Aventador aanwezig.

PAGANI
Je vindt het allemaal maar wat ingetogen? Dan kun je altijd nog bij Pagani terecht. Twee open varianten hebben ze staan, natuurlijk omdat het voorjaar voor de deur staat. Als eerste de Pagani Zonda HP Barchetta, een fantastische creatie met erg lage voorruit, vandaar ook de naam ‘barchetta’. Het dichte achterwiel is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Met 789 pk alles behalve lafjes, het onderstel is overgenomen van de jongere zus Huayra. Over de Huayra gesproken: in Genève staat de open Roadster, uiteraard met fantastisch zichtbaar carbon.