Marchionne: Panda-gamma breder, 500-gamma klaar

fiat-panda-nuova-2012-13

Volgens Fiat CEO Sergio Marchionne is er binnen het huidige Fiat-gamma ruimte voor uitbreiding als het gaat om de Fiat Panda. Waar de Panda ruimte biedt voor ‘verbreding’ is het met de 500 na de nieuwe 500X juist klaar, aldus Marchionne op de Autosalon van Genève.

Marchionne geeft op de autosalon te kennen dat de er meer auto’s gebouwd kunnen worden rond het Panda-thema. De Panda is een auto die Fiat groot gemaakt heeft en daarom is het volgens de Fiat-opperbaas goed mogelijk dat we binnen afzienbare tijd een grotere broer van de Panda gaan zien, volgens hetzelfde recept als de 500L bij de 500-reeks. Fiat wil graag een grotere vinger in de pap hebben binnen het segment waar ook auto’s als de Nissan Qashqai en Skoda Yeti vallen.

Terwijl we dus nog op de nodige naieuwe Panda-varianten kunnen rekenen is het 500-programma met de komst van de 500X juist klaar zijn. Marchionne: “We zijn bezig met het bouwen van een 500-familie en we zien daarbij duidelijk succes, we moeten alleen uitkijken dat we niet te ver doordraven in het uitmelken van het thema. Na de 500L komt natuurlijk nog de 500X, maar het is goed denkbaar dat dat de laatste uitbreiding van het 500-gamma is.

De rest van het modelaanbod heeft even in de wacht gestaan, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Een lange tunnel, dat wel: “We zijn met opvolgers voor de Bravo, Punto en Freemont bezig. In 2015 zal deze line-up zijn opwachting maken.

  1. De opvolger onder de Panda (zeg een nieuwe 600 oid) zal wel eens uit Brazilie kunnen komen vermoed ik. Daar is Fiat al meer gericht op een breed publiek en wil dus ook de onderkant van de markt goed bedienen. In verband met loonkosten, verwacht ik sowieso niet dat die auto uit Europa komt (eventueel met uitzondering van Servie).

 1. Beste Bas,

  Die opvolger komt niet. “Panda” is over een paar jaar het nieuwe budgetmerkt van Marchionne. Ook de 500-serie is flink gegroeid. Ook dat wordt een badge van Marchionne. De nieuwe Punto, Bravo en Freemont zullen we nooit gaan zien. Ik ben er van overtuigd dat het merk Fiat straks niet meer bestaat. Let maar op. Als je op deze site “De plannen an de Fiat Groep tot 2016” leest, zie je dat er niet wordt gesproken over de Punto. Dat zou te maken hebben met de Amerikaanse bron, waardoor er geen nieuws te melden valt. Marchionne trekt een rookgordijn op rondom het merk Fiat, en als dat weg is, bestaat het merk niet meer. Het is dan uiteengevallen in submerkjes. Ik kan je vertellen dat mij dat als Fiat-adept pijn doet. De eerste auto in mijn leven waar ik in zat was een Fiat 850…..

  1. Beste Erik,

   Ik hoop niet dat je de waarheid spreek!
   Mijn eerste FIAT in 1980 was een 850 Special uit 1970. Inmiddels rijd ik bijna 33 jaar FIAT en zie met pijn in mijn hart dat er al geen opvolger meer beschikbaar is voor mijn huidige Bravo T-Jet. Ik hoop dat er nog iets fatsoenlijkt in het midden segment komt en dat Marchionne snel iets anders gaat doen.

   Groet, Paul

   1. Die opvolger van de Bravo T-Jet is er toch gewoon, namelijk de Multiair 140? En eigenlijk is die heel netjes geprijsd. Probleem is dat dat dan ook de enige uitvoering is.

 2. Dat fiat zal blijven bestaan geloof ik wel. Wat wel waardeloos is dat het zolang duurt voor er is een keer een nieuwe punto komt. Dit model is al 7 jaar op de markt, en het moet nu dus nog 3 jaar mee.
  Daar scoor je geen punten mee bij potentiele kopers natuurlijk. 9 jaar met 1 model doen is niet meer van deze tijd.

 3. Dus dan komt er een 500L met sqircle koplampen en die noemen we dan PandaL en vervolgens een 3 deurs model op het platform van de vorige Panda en die noemen we PandaCoupe. En dan openen we Panda showrooms in de Kalverstraat en op de Coolsingel.

 4. Erik kijk op autoscout24.de daar word gewoon de nieuwe Panda 1.3 16v Multijet aangeboden ( vandaag 13-03-2013, 12 stuks ).
  Dus wie een diesel Panda wilt rijden moet hem uit Duitsland laten komen in Nederland zal deze versie i.v.m. het huidige belastingklimaat niet verkocht worden.

 5. Ben het helemaal eens met Mark, al 7 jaar op de markt en dan alsmaar de introductie van een nieuw model uitstellen.Ik rijd al vanaf
  de Fiat 127 en daar opvolgend zo’n beetje alle modellen van Fiat, en momenteel de Punto Evo 1.4 Multi-Air met veel plezier inmiddels ruim 3 jaar oud.En wil deze t.z.t. vervangen maar als ik zo lang op een nieuwe Punto moet wachten, zal dit waarschijnlijk wel mijn laatste Fiat geweest zijn en dan ga ik waarschijnlijk bij de concurrentie shoppen, en ik denk dat ik daarin niet een uitzondering zal zijn met dit beleid!!!!

  Groetjes BEN

 6. Klant komt de Fiat/Alfa showroom binnen en vraagt aan de verkoper of Fiat/Alfa een leuke station/sedan etc. te koop heeft.
  De verkoper zegt.. sorry mevrouw die hebben we nu niet maar kom over 2 of 3 jaar maar eens terug en heel misschien hebben we we dan wel iets voor u.
  Klant loopt lachend de showroom uit naar de buurman van de Fiat dealer en kan daar gelijk het koopcontract gaan tekenen.
  Zie dan die klant die best heel tevreden met het andere merk kan zijn dan maar eens terug te krijgen.
  Ik snap echt niet hoe een Fiat/Alfa/Lancia dealer op dit moment nog kan overleven.

 7. @Saya: dat doen ze ook niet. kijk maar eens hoeveel Lancia dealers er (nog) zijn.
  En straks staan Fiat, Lancia en Alfa in een hoekje van een ander merk gepropt.
  SM kan dan wel een geniale boekhouder zijn, maar tot nu toe donderen de aantallen en daarmee ook de FGA merken in Europa naar beneden.
  Die strategie van submerken begrijp ik ook niet. Die strategie hebben ze ook op Abarth los gelaten en zie wat een succes dat is!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *