Maserati belicht spectaculaire toekomstplannen

Nu FCA zijn investeringsprogramma heeft gepresenteerd is ook duidelijk hoe de nabije toekomst van Maserati er gaat uitzien. Elektrificatie gaat een belangrijke rol spelen, waarbij de Ghibli het eerste model op stroom wordt.

Ook sportieve merken ontkomen er niet meer aan: zonder elektrische aandrijving in je programma loop je flink achter. Maserati speelt op deze ontwikkeling in met de productie van hybride- en volledig elektrische modellen. In die eerste categorie valt de Ghibli die volgend jaar het spits mag afbijten. Kenmerkende merkeigenschappen als sportiviteit en luxe worden gecombineerd met een grote actieradius en ultrasnel laden. Bovendien worden de nieuwe modellen 100 procent ‘made in Italy’. De Ghibli wordt geproduceerd in Turijn, andere modellen zullen uit fabrieken in Modena en Cassino van de band rollen.

Hoewel rijplezier voorop staat bij de Drietand, is autonoom rijden een belangrijk onderdeel van Maserati’s innovatieplan. Zowel nieuwe modellen als vernieuwde versies van de huidige line-up krijgen uiteenlopende opties voor autonoom rijden. Zo maakt een verbeterde Level 2 Highway Assist het mogelijk om zonder handen Level 3 autonoom te rijden. Dit betekent dat de auto zelf van rijbaan kan wisselen en in staat is om, als de bestuurder hiertoe niet meer in staat is, zichzelf veilig naast de weg tot stilstand te brengen.

Na de hybride Ghibli zal een compleet nieuwe elektrische sportwagen volgen, waarvoor momenteel de fabriek in Modena geprepareerd wordt. Vervolgens richt men de aandacht op een ‘utility vehicle’. Maserati is van plan maar liefst € 800 miljoen te investeren in de bouw van een nieuwe productielijn in Cassino, die in gebruik zal worden genomen eind eerste kwartaal 2020. In 2021 moeten de eerste preproductiemodellen klaar zijn.

De eerder genoemde elektrische sportwagen wordt geen vervanger van de GranTurismo en GranCabrio. Deze modellen krijgen een compleet nieuwe, in Turijn geproduceerde opvolger die ook (deels) geëlektrificeerd worden. Ook hiervoor wordt een fabrieksinvestering van € 800 miljoen gedaan.

Alsof daarmee nog niet genoeg staat te gebeuren bij Maserati, wordt er momenteel ook een nieuwe innovatieve en duurzame spuiterij gebouwd bij de fabriek in thuisstad Modena. Klanten krijgen hier de mogelijkheid aanwezig te zijn bij het spuiten van hun eigen auto. Een speciaal atelier voor one-offs is eveneens in de maak; klanten die een reguliere Maserati niet bijzonder genoeg vinden, kunnen hier terecht voor eindeloze personalisatiemogelijkheden.