Officieel: Fiat Ægea klaar voor debuut

Fiat_progetto-aegea_01

Waar we het tot nu moesten doen met compleet ingepakte testmules is daar ineens helemaal officieel de Fiat Ægea. De nieuwe Fiat, ontworpen in Italië door FCA’s eigen Centro Stile, zal gepresenteerd worden op de Autosalon van Istanbul. Deze keuze geeft ook gelijk aan dat het een ‘wereldauto’ is en niet alleen bedoeld voor de West-Europese markt.

De Ægea zal worden gebouwd in de Tofaş fabriek in Bursa, Turkije. Daarmee zegt Fiat eigenlijk al dat Turkije een belangrijke markt voor deze auto is. De Ægea zal in november leverbaar worden in Turkije, daarna volgen stapsgewijs 40 landen van de EMEA-regio, Europa dus. Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat de sedan helaas niet naar Nederland komt. De hatchback en stationwagon die in een later stadium volgen zullen wellicht wél naar Nederland komen.

Fiat lijkt op een goed moment te komen met de compacte sedan, steeds meer merken komen weer met wat kleinere auto’s met ‘kont’. Deze verdwenen jaren geleden in vlot tempo uit het straatbeeld, om vervangen te worden door hatchbacks. In tegenstelling tot veel concurrenten is de Ægea geen hatchback waar later nog een extra stuk carrosserie aan is geplakt maar is deze direct ontworpen als sedan. De nieuwe Ægea combineert comfort, efficiency en de nieuwste technieken, gecombineerd met Italiaanse flair, aldus Fiat zelf.

De Ægea is 4 en een halve meter lang, 1,78 meter breed en 1,48 hoog. Daarmee is de Ægea ongeveer net zo groot als bijvoorbeeld de Ford Focus een sedan. Naast de vijf personen moet er ook nog bagage mee? Dat kan in overvloede, de bagageruimte bedraagt 510 liter, 35 meer dan de eerder genoemde concurrent.

Qua motorisatie kan er bij aanvang worden gekozen worden twee benzine- en twee dieselmotoren. Dit zullen motoren met vertrouwde technieken zijn (MultiJet en MultiAir) die wederom verder verfijnt worden.