Trackday-project GTV V6: deel 2

De circuitdoop geeft Carlo zijn Alfa Romeo GTV in 2019. Feitelijk is ‘minder gewicht’ dan de enige serieuze modificatie. Met de nodige aanpassingen die de wegligging ten goede moeten komen, gaat het er op het fijnste asfalt van Drenthe tijdens de tweede editie van PISTA een stuk leuker en een beetje sneller aan toe.

Tijdens de eerste editie van PISTA ben ik eigenlijk al heel erg in mijn sas met de GTV. Ik ben natuurlijk geen ‘pro’ en zit nog volledig op mijn roze trackday-wolk. Toch zijn er dingen waar ik me wel degelijk aan stoor. Om te beginnen aan het onderstel. De standaard dempers en veren zijn prima voor sportief straatgebruik, maar op het circuit laten ze voor het betere stuurwerk veel te wensen over. De auto is er weinig communicatief mee, de achterkant kan listig reageren en door het enorme overhellen is de grip aan de voorzijde in bochten niet optimaal. Kortom: er moet wat veranderen.

De keuze valt uiteindelijk op een schroefset van Novitec, identiek aan die van KW. Dat is een bekende naam in de autosportwereld en hoewel het een set is voor straatgebruik, moet de vooruitgang op het circuit groot zijn. De hoogte is aan de voorzijde wel in te stellen, achter helaas niet. Gelukkig heeft Robert de Graaf van Alfamotive nog een gebruikte set van een ander merk liggen. Ik gebruik daar alleen de exemplaren met hoogteverstelling voor de achteras van. Daardoor is nu de hele auto qua hoogte in te stellen. Als de GTV toch bij Bella Macchina staat voor de montage moet ik ook maar even door de bittere pil heen: de remmen waren niet naar tevredenheid. Ze remden in eerste instantie oké, maar na enkele rondjes was het gebeurd en tijdens mijn laatste sessie in 2019 trapte ik aan het einde van het rechte stuk zelfs volledig ‘door het pedaal heen’. Ik kan je garanderen dat dit geen fijn gevoel is! Aldus worden op aanraden van de specialist in Deventer nieuwe blokken gemonteerd, komt er een RVS remleidingset op en wordt het remsysteem gevuld met remvloeistof die voor de racerij geschikt is. Ook enkele andere aandachtspunten worden aangepakt, waarna de auto weer mee naar huis kan.

De 16” wielen met keiharde banden behoren eveneens tot de pijnpuntjes. De banden hadden tijdens de eerste PISTA zeer weinig grip, wat vooral te wijten was aan de leeftijd van het rubber. Ik weet niet wat er harder was: het Drentse asfalt of de banden. Gelukkig heb ik nog een set 17” Teledials liggen met uitstekende Goodyears. Nog niet ideaal, maar het moet voor een aanzienlijke verbetering kunnen zorgen.

Op 19 oktober wek ik de GTV vroeg in de ochtend tot leven om deze op eigen kracht naar Assen te rijden, het grote voordeel van een auto met kenteken. Zelf ben ik nog even druk met van alles en nog wat, dus gaat teamgenoot Paul (zie volgende pagina’s) de baan op met de GTV. Ik sta tegen de pitmuur als ik Paul zie binnenkomen met een hevig rokende auto. Witte rook, heel véél witte rook. Het komt overal vandaan, zodat ik meteen denk aan een lekke koppakking. Einde verhaal? Gelukkig heeft Bella Macchina de eigen topmonteurs mee. Al snel hangen Maarten Gertsen en Ernst Klijn boven de Busso. Ze kijken veel minder gedeprimeerd dan ik! Wat blijkt? De kachelslang is losgeschoten en loost de vloeistof precies op de uitlaat. Het verklaart alles en ik begin weer enige hoop te krijgen dat ik straks zelf toch ook nog kan rijden. En inderdaad, na een noodreparatie van tien minuten kan ik de eerste proefrondjes draaien. Eerst rustig proberen, dan even controleren en dan een fijne sessie voluit. Na vier ronden klok ik een tijd van 2:14.3, een royale drie seconden sneller dan de vorige keer na een dag sturen. Het moet nog vlotter kunnen, maar dat komt straks nog wel. Of niet, want er volgt een ontzettend leuke dag waarbij ik veel met deelnemers praat (uiteraard keurig op 1,5 meter afstand). Iedereen heeft een brede lach op het gezicht en is enthousiast over de dag, de baan en de eigen auto.

Als ik naar de GTV loop om weer eens een sessie te rijden, zie ik dat hij al weg is. Óf Paul is weer de baan op, óf mijn andere teammaat, Jeroen Hoogen. Die heeft ook zijn eigen Fiat barchetta mee, maar is in 2019 na wat rondjes verslingerd geraakt aan de GTV. Kort samengevat: ik kom de rest van de dag niet meer aan rijden toe omdat de auto al in gebruik is of ik te druk ben. Jammer? Natuurlijk wilde ik in mijn eigen auto rijden, maar de gezelligheid die deze dag met zich meebrengt is zeer tevredenstellend. Daarnaast vind ik eigenlijk niets leuker dan vrienden te laten proeven van het trackday-gebeuren. Jeroen heeft één keer eerder meegereden, voor Paul is het helemaal nieuw. Op vier wielen dan, want met twee wielen minder heeft hij Assen leren kennen als zijn broekzak. Paul heeft er veel geraced en is met zijn Ducati 996 nog regelmatig te vinden op de baan. Deze twee vrienden zo voldaan uit de auto te zien komen vind ik geweldig. Voor deze keer dan, de volgende PISTA wil ik zelf weer veel gaan rijden. Of de auto dan helemaal hetzelfde is? Heel grote veranderingen verwacht ik niet, maar ik wil wel weer kleine stappen maken. Ten eerste wil ik het interieur, of wat daar van over is, netjes maken. Er moeten nog dempingsmatten en overbodige bedrading verwijderd worden en de resterende kabels mogen wel wat netter weggewerkt worden. Daarnaast heb ik mijn stuur verkocht, maar daar is een andere oplossing voor gevonden (zie wederom de volgende pagina’s). Tevens lijkt het erop dat dit voor mij de laatste PISTA is geweest op normale straatbanden. Kortom: er is genoeg te klussen, ik ga me niet deze winter niet vervelen! En die twee vrienden? Ik vraag me af of ik daar veel hulp van moet verwachten.

WatWaarHoeveel
Alfa Romeo GTV 3.0 V6 24v€ 2.500
BeurtBerfelo Italian Car Service€ 500
Kuipstoel€ 200
Kuipstoel Sparco (gebruikt)Alfamotive Heteren€ 50
Sportstuur + naaf€ 150
Trekkoortjes€ 20
Schroefset Novitec€ 600
Wielen/bandenAl in bezit€ 0
Remmerij (ex montage)€ 325
Totaal€ 4.345