Fiat 124 Spider America EV combineert oude en nieuwe schoonheid

Roadster Salon biedt variant met enkele of dubbele elektromotor

Elektrificatie heeft bij FCA momenteel een prominente plek op de prioriteitenlijst. De 500 en Panda Hybrid werden recentelijk wereldkundig gemaakt, terwijl de langverwachte elektrische 500 een van de belangrijkste primeurs zal zijn op de Autosalon van Genève. Het Amerikaanse Roadster Salon gaat dat echter allemaal niet snel genoeg en dus komen ze met twee elektrische 124 Spiders.

Voor er misverstanden ontstaan: het gaat hierbij om de klassieke 124 Spider. Of je het nu heiligschennis vindt of niet, er is vraag naar restomods (volledig gerestaureerde klassiekers met een moderne twist) en elektrische auto’s, waardoor klassiekers op stroom een logische vervolgstap zijn. Roadster Salon, in de VS al decennia actief als 124 Spider-specialist, speelt hier op in door met twee elektrische varianten te komen. Beide modellen hebben een speciaal voor de auto ontwikkelde aandrijflijn.

Het pronkstuk is de dubbelmotorige America EV, die het tot 149 kW en 271 Nm schopt. Daarmee heeft de Spider zo’n zes seconden nodig voor de sprint naar de 100 en is een topsnelheid van 209 km/u mogelijk. Trap je het pedaal gretig naar de grond ga je niet al te ver komen op een volle accu, maar met wat meer beleid moet een bereik van 140 km haalbaar zijn. Gelukkig zul je de auto voornamelijk gebruiken in de zomer; dat scheelt weer wat winteraftrek. Schrikbarender dan die actieradius is de prijs: voor de ‘bimotore’ vraagt Roadster Salon 126.000 euro en dan zal hij ook nog de plas over moeten. Gelukkig heeft het bedrijf ook een budgetversie, de hieronder afgebeelde Jr., die voor 81.000 euro het pand in Illinois mag verlaten. Daarvoor lever je wel een elektromotor en iets – hoeveel dat ‘iets’ is laten de Amerikanen niet weten – aan bereik en prestaties in, maar voor 45 mille is dat het overwegen waard.