Fiat koopt resterende deel Chrysler

sergio-marchionne

Het kost een slordige 3,65 miljard dollar, maar dan mag Fiat zich ook de volledige en enige eigenaar van Chrysler noemen. Het Fiat-concern had het grootste deel al in handen, maar er ontbrak nog 41,5% om zich volledig eigenaar te mogen noemen. Ook dat deel zal echter in handen komen van het merk uit Turijn, zo maakte het gisteren bekend.

De 41,5% waren in handen van VEBA Trust, het in de autoindustrie actief zijnde gezondheidsfonds van de Amerikaanse vakbond UAW. De overname komt niet geheel uit de lucht vallen, al maanden wordt er gesproken over een eventuele overname. Alleen konden de partijen het nog niet eens worden over de prijs. Uiteindelijk is VEBA gezwicht voor de prijs die Marchionne al tijden in zijn hoofd had. De CEO ziet de overname als een geweldige start van het nieuwe jaar en verwacht een mooie toekomst nu beide merken volledig kunnen fuseren. Het moet, volgens Fiat’s grote baas, binnen de mogelijkheden liggen om competitiever te worden met dit op zes na grootste autoconcern van de wereld.

Foto: Autoblog.com

 1. In mijn optiek staat het DNA van Fiat mijlenver af van dat van Chrysler. De afgelopen periode zijn er al enkele wanstaltige modellen voor het voetlicht getreden die Fiat, maar met name Lancia, op z’n zachtst gezegd geen eer bewijzen. Het bangige modellenbeleid t.a.v. GP en Bravo, het MINI marketing trucje met de 500, het verkwanselen van de complete merk-identiteit van Lancia, de sterfhuisconstructie bij Alfa, en dan nu 100% integratie met een Amerikaanse kolos. Naar mijn bescheiden mening wordt het er allemaal niet beter op.

 2. Nog geen reden tot juigen dit nieuws. Met zoveel merklabels wordt het alleen maar logischer om er enkele weg te gaan snijden. En vooral van de Italiaanse zijn er teveel momenteel die tegen mekaar aan het wringen zijn.

  Anderzijds zit ik niet te wachten op Amerikaanse modellen met teveel Italiaanse invloeden. Naast (ex-)Alfist heb ik nog altijd bewondering voor Amerikanen en hun eigenzinnige aanpak voor techniek. Hopelijk houden ze tenminste de Hemi in eren alsook de Mopar-divisie die nog altijd nieuwe onderdelen levert voor modellen vanaf de jaren 60 (!). Hopelijk spreid Fiat deze aanpak van Mopar ook uit over de Italiaanse merken zodat de kans groter blijft dat we rijdend erfgoed over de wegen blijven zien rijden.

 3. Verkoopt die Dodge op basis van de Giulietta eigenlijk wel, ik hoor er nooit wat over? De andere modellen lijken me te groot voor Multiair motoren. Misschien dat de Dodge Ducato nog wat doet, de Dodge op basis van de Sprinter deed het volgens mij wel redelijk, anders zou ik niet weten hoe Fiat Chrysler nu concurrerender zou kunnen maken.
  Andersom heeft Chrysler Fiat ook niet zo heel veel te bieden, afgezien van een enkele SUV op basis van Jeep techniek. Als ze een Punto voor daar gaan maken dan wordt die voor Europa minder interessant.
  Samenwerking tussen europese merken en Chrysler was nooit succesvol. Zolang Chrysler zelf winst maakt is dat goed voor de aandeelhouder, maar om dat op de lange termijn te verzekeren moet er heel wat gebeuren.

  1. Was ik ook wel benieuwd naar betreffende de Dart verkopen. Heb alleen een meest up-to-date lijst van tot en met november gezien met een rangschikking van 268 verschillende verkochte wagens :

   Dodge Ram (322.000)
   Dodge Grand Caravan (112.000)
   Dodge Avenger (88.000)
   Dodge Charger (88.000)
   Dodge Dart (77.000)
   Dodge Journey (76.000)
   Dodge Durango (55.000)
   Dodge Challenger (48.000)
   Dodge Viper (560)
   Dodge Caliber (45)

   Afgeronde cijfers en de SRT + Ram blijken ook als Dodge op kenteken te staan.
   Denk dat de Dart het best netjes doet?
   En een flink produktgamma trouwens.

  1. Primair zeker niet , Europa is verzadigd en zal zeker niet meer groeien en derhalve geen basis meer zijn voor een autofabrikant ( zie PSA die enkel Europa bedient..) . De VS , Azie en Brazilie , eigenlijk de BRIC landen moeten de toekomst zijn…….

 4. Fiat wordt er toe gedwongen om groter”‘ zij niet dan een ander wel” hoeveel merkjes zijn er op deze manier al opgeslokt, wen er aan er blijven uiteindelijk maar een paar over en los daarvan de exclusieve.
  hierdoor bestaan de merkjes nog wel altijd, Lancia had in de jaren 60 al kapot geweest, maserati eind jaren 70 en alfa stond er ook niet best voor, het zou voor mij een drama worden als die merken in duitse handen zou vallen,

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *