Wegdromen: Alfa Romeo Tonale Quadrifoglio of GTA

Jean-Philippe Imparato, de grote baas van Alfa Romeo, is er duidelijk over: Quadrifoglio’s en GTA’s komen er alleen van modellen waar het écht zin heeft. Daarmee bedoelt de Alfa-baas én -liefhebber dat die labels alleen zijn weggelegd voor écht sportieve modellen waarbij het niet alleen maar gaat om looks maar om prestaties. De Tonale lijkt ons niet de eerste keuze voor een ‘Q’ of GTA maar wegdromen mag altijd even…

Imparato doelt daarmee vooral op de toekomstige kleine B-SUV die volgt, de Brennero. Daarvoor is het niet echt van belang dat er een ultrasnelle versie verschijnt. Ongetwijfeld zullen er Alfa-waardige versies van komen waarbij ook de looks dik voor elkaar zullen zijn maar een 250/300 pk sterke varianten kunnen we vergeten.

De Tonale is een twijfelgeval. Voor grote verkoopaantallen zal een GTA-versie niet zorgen maar Alfa Romeo kan zich wel heel erg onderscheiden met een superversie in dit segment, waar anderen dit laten liggen. Xtomi, die vaker met fraaie impressies komt, heeft zich uitgeleefd op de Tonale en er een GTA-sausje overheen gegooid. We kunnen niet anders zeggen dan: lekker!

Volgens Alfa Romeo is de nieuwe Tonale de meest dynamisch sturen auto in zijn klasse en is sportiviteit een belangrijk element van de nieuweling. In dat opzicht kunnen we niet wachten op een Hot Hatch SUV. Voorlopig komt er al een alles behalve kinderachtige 275 pk sterke 1.3 Plug-in Hybrid dus een GTA zou de overtreffende trap moeten zijn. Meest interessant zou een 2.0 turbo zijn, in combinatie met een hybride aandrijving. De 2.0 uit de Giulia levert in de Veloce al 280, met wat extra aanpassingen en een hybride toevoeging moet 400 pk dan prima mogelijk zijn. Daarmee zou Alfa Romeo dan een fantastische concurrent voor de Audi RS Q3 en Cupra Formentor VZ5 leveren. Voorlopig zal het dromen blijven!