5 miljoen 1.3 MultiJet-dieselmotoren geproduceerd

FPT3

De bekende 1.3 MultiJet-dieselmotor is voor de vijfmiljoenste keer van de band van Fiat Powertrain Technologies in het Poolse Bielsko-Biała gerold. Hiermee mag de compacte zelfontbrander als een groot succes worden gezien, want zo veel exemplaren van één type motor in precies 10 jaar is bijzonder netjes te noemen.

Inmiddels is het overigens niet meer dezelfde motor als de diesel die in 2003 voor het eerst geproduceerd werd. De 1.248 cm3 grote krachtbron is in de basis hetzelfde gebleven, maar door de jaren heen op vele punten  verbeterd. Inmiddels is er zoveel gewijzigd dat de 1.3 luistert naar de naam MultiJet II, waarbij verschillende vermogens leverbaar zijn. Uiteenlopend van versies met een turbo met vaste geometrie (van 70 tot 75 pk) tot de krachtiger uitvoeringen met variabele geometrie (van 85 tot 95 pk).

De 1.3 MultiJet heeft vele prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder in 2005 de titel ‘Engine of the Year’ (1,0- tot 1,4-liter categorie) en is uiteraard gemonteerd in vele auto’s van de Fiat Groep: Fiat Panda, Fiat Punto, Lancia Ypsilon, Alfa Romeo MiTo, Fiat Qubo, Fiat Doblò, Fiat Strada, Fiat Fiorino, Fiat 500 en 500L. De vijfmiljoenste 1.3 MultiJet met 85 pk is terecht gekomen in een 500L.