Vernieuwde Fiat Tipo kan er weer tegen

Nieuwe motoren, looks en ADAS-systemen voor Tipo MY21

Je zal het als Nederlander wellicht niet verwachten maar de Fiat Tipo is best een succes te noemen. In ruim vier jaar tijd zijn er 670.000 van verkocht. Inmiddels is het tijd voor een update en komt Fiat met een bescheiden facelift en vernieuwing van motoren, veiligheid en infotainment.

We vermoeden dat je eerst de foto boven dit bericht zag en het je dus al is opgevallen dat een vernieuwd front is. De grille is behoorlijk aangepast en in plaats van het ronde Fiat-logo prijkt er nu het nieuwe ‘letter-logo’ in de grille. De eveneens licht aangepaste koplampen hebben nu volledige LED-techniek. Het geheel oogt wat strakker en moderner, een subtiele verbetering als je het ons vraagt. Ook de bumpers zijn aangepast, evenals de 16″ of 17″ wielen. Tot zover de duidelijk zichtbare aanpassingen aan de buitenkant. Gaan we verder met de binnenkant want ook daar is het één en ander veranderd.

Recht voor je neus heb je als bestuurder voortaan een 7″ TFT digitaal cluster, dat vergezeld wordt van wat analoge meters maar dus niet meer helemaal analoog is. Centraal is er, afhankelijk van de uitvoering, een 10,25″ touchscreen te vinden met UConnect 5 met draadloos Apple CarPlay en Android Auto. Ook het stuur is wat aangepast waardoor het beter in de hand zou moeten liggen, volgens Fiat. Op een later moment grijpen we graag de mogelijkheid aan om dit te testen.

De Tipo heeft een flinke stap gemaakt op het gebied van ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Voortaan zijn, wederom afhankelijk van de uitvoering, de volgende zaken aanwezig:
• Verkeersbordherkenning;
• ‘Intelligent Speed Assist’
• Rijbaanbewaking;
• ‘Attention Assist’ – sensor die de bestuurder aanraadt te pauzeren wanneer deze te moe driegt te worden;
• ‘Adaptive High Beam’ – schakelt groot licht automatisch aan wanneer er geen tegenligger is;
• Dodehoekbewaking.

Ook onder de motorkap is er (figuurlijk) groot en (letterlijk) klein nieuws: de Tipo is voortaan beschikbaar met de 100 1.0 liter driepitter. Met 190 Nm meer dan voldoende voor een vlotte doorstroom in het dagelijks verkeer en dat met een uitstoot van slechts 121 g/km (WLTP cyclus). Het zal geen verrassing zijn: deze motor vervangt de good old 1.4 met 95 pk. Dieselen kan ook nog, met een 95 of 130 pk sterke MultiJet.

Tot slot komt Fiat met een extra ruige uitvoering van de Tipo, de Cross. Door de spatbordverbreders is deze uitvoering breder dan de normale Tipo en daarnaast heeft hij een afwijkende grille. Instappen wordt een stukje eenvoudiger, de Tipo Cross ligt 4 centimeter hoger. Naast deze versie ‘voor het avontuurlijke gezin’ zijn er de Tipo Life en Tipo City Life. Nederlandse prijzen volgen op een later moment.