Zeldzame Ferrari Dino 206S/SP Montagna onder de hamer

Speciaal voor heuvelklims ontwikkelde versie na 35 jaar weer op de markt

Bergraces, ooit waren ze mateloos populair. Zo populair zelfs dat merken als Ferrari en Porsche speciaal auto’s bouwden voor deze wedstrijden. Een Ferrari Dino 206S/SP (Sports Prototype) in Montagna-uitvoering wordt binnenkort door Bonhams geveild tijdens de Grand Palais Sale in Parijs.

Nog altijd worden met spectaculaire prototypes heuvelklims gereden, maar de grote fabrikanten haakten af toen het gevaar van de racecategorie een prominentere plek in de media kreeg dan de indrukwekkende prestaties van mens en machine. Ferrari bouwt jarenlang prototypes voor klanten die als snelste boven willen zijn, met prachtige auto’s als gevolg. Meestal zijn het aangepaste sportscars, zoals ook de Dino 206S/SP die nu op de markt komt na 35 jaar onderdeel te zijn geweest van de privécollectie van Jacques Setton, de voormalige CEO van de Pioneer Fuji Group. De Dino heeft ‘matching numbers’ en een roemrijke historie, met titels in zowel het Italiaanse als het wereldkampioenschap voor heuvelklims. Eerste eigenaar is de Siciliaan Clemente Ravetto, die de auto bij de 1.000 Km van Monza inzet, alvorens deel te nemen aan de Monte Pellegrino heuvelklim op zijn thuiseiland.

Dat de auto debuteert in die fameuze endurancerace is niet zo vreemd, aangezien de Dino 206S ontwikkeld wordt voor de Group 4-klasse in 1966. Ferrari kiest voor de tweeliter V6 met 218 pk (bij 9.000 tpm), waarvan de basis tien jaar eerder mede door de legendarische Vittorio Jano gelegd is. De originele, gestroomlijnde carrosserie van Piero Drogo’s Carrozzeria Sports Car wordt in ’69 vervangen door een lichtgewicht ‘Montagna’ body, waarna de auto nog jaren succesvol ingezet wordt. De belangrijkste deelname is de Targa Florio, waar de Dino in 1970 als tweede eindigt in prototypeklasse tot tweeliter.

Een verwachte opbrengst geeft Bonhams niet, maar gezien het bijzondere en zeldzame karakter zal het vast miljoenenwerk worden.