De Alfa Romeo Giulia draait inmiddels alweer drie jaar mee en dus is het tijd om het model bij te punten om weer helemaal bij te zijn. We reden onlangs in Puglia met het tweetal om te zien wat er allemaal veranderd is. Uiterlijk mag dat dan beperkt zijn, onderhuids zijn er behoorlijk wat zaken aangepast.
Kleuren
De enige wijziging aan de buitenkant zijn nieuwe lakkleuren. We kenden Verde Visconti al van de Stelvio, nu kan het ook bij de Giulia worden aangevinkt. Ook nieuw zijn het diepe Blu Anodizzato en frisse Bianco Lunare. Onze favoriete nieuwe tinten hebben we dan nog niet genoemd: Rosso 6C Villa d’Este, een zeer diep rode metallic-tint die fantastisch op beide modellen staat, en Ocra GT Junior, een metallic-variant van het bij Alfisti beroemde Giallo Ocra van de ‘brievenbus’. Verder helemaal niets anders aan de buitenkant? Vooruit, een minimale wijziging bij de Stelvio. De Veloce, een nieuwe uitvoering, heeft in kleur meegespoten wielranden, net als de Quadrifoglio maar dan gewoon vlak.
Uitvoeringen
Nu we het toch over een nieuwe uitvoering hebben: Alfa Romeo heeft de uitrustingsniveaus opnieuw bekeken en duidelijkheid gecreëerd. Direct boven de basis-Giulia (16″ lichtmetaal) en Stelvio (17″ lichtmetaal) is nu de Super te vinden, die tevens de basis vormt voor de Business-versies, bedoeld voor leaserijders. Bij de Giulia betekent dit 17″ lichtmetaal, bij de Stelvio 18″. Een trapje hoger op de ladder bevindt zich de Ti-versie (Giulia: 18″ leder en hout-afwerking, Stelvio: idem maar 19″). Daarboven komen nog de sportieve Sprint (Giulia: 18″, leder en alu-afwerking, Stelvio idem maar met 19″), Veloce (lederen sportinterieur, Stelvio idem maar met 20″) en bij de Giulia de Veloce Ti (19″, leder met alcantara interieur met carbon afwerking). Uiteraard is de Quadrifoglio er ook nog gewoon maar die laten we in dit artikel verder even buiten beschouwing om later nog uitgebreid op terug te komen.
Afwerking
De twee meest moderne modellen van Alfa Romeo staan niet te boek als karig uitgerust of slecht afgewerkt. Toch waren er een aantal verbeterpuntjes mogelijk en die heeft Alfa Romeo dan ook aangepakt. Zo is de middentunnel is helemaal nieuw. De pook, volgens ons het enige onderdeel van de auto dat niet helemaal lekker was qua afwerking, is vernieuwd en voortaan altijd bekleed met leder. Niet alleen mooier, het houdt een stuk prettiger vast. De middentunnel kreeg een nieuwe indeling, mooiere afwerking en er is naast de pook een vakje gekomen voor de sleutel. Prettig! Ook nieuw en zeer welkom: vóór de armsteun is een (riant) vak gecreëerd waar je telefoon in gelegd kan worden en deze laadt, indien je toestel dit natuurlijk ondersteunt, ook draadloos op. Ook de draaiknoppen op de middentunnel zijn nieuw en merkbaar beter van kwaliteit. Het stuur is fractioneel aangepast, al moet je daarvoor even aan het vergelijken gaan met foto’s van het vorige stuur.
De rijhulpsystemen
De Giulia en Stelvio zijn uitgerust met een volledige ADAS-set (Advanced Driver Assistance Systems). Het resultaat komt overeen met ‘niveau 2′, wat inhoudt dat de bestuurder in bepaalde omstandigheden de bediening van het gaspedaal, de remmen en de besturing aan de auto kan overlaten. Naast redelijk eenvoudige zaken als rijbaan-bewaking en actieve dodehoek-bewaking zijn er nu dus een file-assistent en snelweg-assistent. We hebben deze laatste twee systemen tijdens de proefrit in Puglia uitvoerig aan de tand kunnen voelen en moeten zeggen dat we, tegen de verwachting in, behoorlijk te spreken zijn over deze nieuwkomers. Met name de snelweg-assistent hebben we zo’n dertig kilometer ons werk laten doen. Met een hand op de knie, waarbij we een vinger tegen het stuur legden om irritant gepiep te voorkomen, deed de Giulia het erg netjes. Met rustige stuurbewegingen begeleid de auto je over de slingerende snelweg, waarbij je alleen zelf in actie hoeft te komen als je van rijbaan wilt wisselen. Verkeersborden herkent de auto ook zelf dus je hoeft niet bang te zijn dat je ongemerkt te hard rijdt. We hebben geen enkele keer het gevoel gehad dat de auto er met ons vandoor ging. Toegegeven: we hebben geen vreemde situaties gehad met dubbele belijning van wegwerkzaamheden, vaag aangegeven afritten of bijzondere splitsingen maar in de regel werkt het systeem zeer prettig.
Infotainment
Tussen de twee, gelukkig analoge, klokken voor de snelheid en het toerental bevindt zich een nieuw 7” infodisplay dat ook een volledig nieuwe vormgeving van de interface heeft. Dit was tamelijk eenvoudig en moet nu natuurlijk ook geschikt zijn voor de nieuwe mogelijkheden.
Nog een belangrijke verbetering is het grote 8,8” scherm in het midden van het dashboard. Tot nu was was dit alleen te bedienen met de knoppen op de middentunnel maar nu is het ook aanraakgevoelig. De complete vormgeving is nieuw en de bediening is gebaseerd op widgets, pictogrammen voor veelgebruikte functies die je naar eigen wens kunt instellen. Heel erg fijn is de optie om drie verschillende functies naast elkaar weer te geven, zoals navigatie, muziek en de bediening van je telefoon. Rangschikken gaat gemakkelijk via drag-and-drop, net als bij je telefoon. Het geheel voelt duidelijk intuïtiever aan dan voorheen. Uiteraard zijn ook Apple CarPlay, Android Auto™ en BAIDU volledig geïntegreerd en kun je ook gewoon simpel muziek afspelen via je telefoon zonder die systemen te gebruiken.
Motoren
Een onderdeel waar geen veranderingen zijn is het motorenaanbod.
Conclusie
Na twee dagen rijden met de vernieuwde Giulia en Stelvio hebben we het gevoel dat de auto weer helemaal bij is. Het was wellicht leuk geweest als je de nieuwelingen ook aan de buitenkant kon herkennen maar Alfa Romeo zegt nog zó tevreden met het ontwerp te zijn dat een vernieuwing wat hun betreft niet nodig is. Wij kunnen daar wel mee instemmen. Veel meer over de nieuwe Giulia lees je in de komende editie van CorsaItalia Magazine.