Fiat Ducato nu leverbaar met negentraps automaat

In personenauto’s worden negentraps transmissies al enige tijd toegepast, maar de geavanceerde versnellingsbak heeft nu ook de weg gevonden naar de Fiat Ducato.

De nieuwe transmissie maakt optimaal gebruik van de koppelkarakteristiek van de de krachtige 140, 160 en 180 pk dieselmotoren, dankzij de laatste generatie koppelomvormer. De automaat is bovendien de lichtste in zijn klasse, waardoor rijcomfort, betrouwbaarheid en een lange levensduur gegarandeerd zijn.

Er kan gekozen worden voor twee bedieningsstanden: D en Autostick. In de D-stand worden de versnellingen volautomatisch geselecteerd, waarbij rekening wordt gehouden met rijsnelheid, belasting en helling. De Autostick-stand is er vooral voor bijzondere omstandigheden, zoals het rijden op steile hellingen of situaties waarbij zeer veelvuldig geschakeld moet worden. Lagere versnellingen kunnen in deze stand (semi-handmatig) door de bestuurder vastgehouden worden om meer koppel tot zijn/haar beschikking te hebben, zonder risico op oververhitting.

Bestuurders kunnen opteren voor drie rijprogramma’s: Normaal, Eco en Power. De Eco-modus zorgt door een soepelere acceleratie en een speciale schakelstrategie voor een minimaal brandstofvetbuik. Heb je haast, is het verstandig te kiezen voor de Power-stand, waarin een snellere motor- en transmissierespons voor optimale prestaties zorgen.