Klassieker van de week: Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

alfaromeotipo33stradale01

Met een prachtige primeur van de Alfa Romeo 4C begonnen we deze dag gelijk goed. Dan is het natuurlijk niet moeilijk om te bedenken wat de ‘Klassieker van de week’ is. Alfa Romeo heeft het zelf in haar persbericht over de Tipo 33 en daarmee is de bijzondere sportwagen van eind jaren ’60 eigenlijk de opa van de hagelnieuwe 4C.

Project ‘105.33’ ontstond halverwege jaren ’60 omdat Alfa Romeo een nieuwe racewagen nodig had voor diverse klassen. Al snel werd de naam simpelweg ’33’ en kreeg het project vorm. De auto werd eerst uitgerust met een TZ2 viercilinder, maar Alfa’s huistuner Autodelta verving die al kort na de introductie door een compacte V8 met 1.995 cc inhoud. Wie niet groot is moet sterk zijn en dat was bij de 33 zeker het geval; de achtcilinder wist er 270 pk uit te persen! De 33 verscheen in vele verschillende vormen, waarvan onderstaande 33/3 in 1970 deelnam aan de Targa Florio. Dat was twee jaar na de eerste overwinning van de 33/2 in die bijna 800 km lange race. In 1971 won de 33/3 de ‘Targa’ met Nino Vaccarella en Toine Hezemans achter het stuur. De tweede plek was voor de teamgenoten Andrea de Adamich en Gijs van Lennep. 1968t33targaflorio700

Autodelta vond in 1967 dat er ook maar een straatversie van de 33 moest komen (de racer was inmiddels aan de editie 33/2 toe).  De naam was snel gevonden: Alfa Romeo 33 Stradale, niets meer betekenend dan een 33 voor de straat. Het schitterende ontwerp werd op papier gezet door Franco Scaglione die het niet nodig vond om een auto te tekenen die hoger was dan een meter, Carrozzeria Marazzi mocht er vervolgens voor zorgen dat het ontwerp gerealiseerd werd. De wielbasis werd iets verkort en de motor werd enigszins getemd om de duurzaamheid op lange termijn te vergroten en de auto gemakkelijke hanteerbaar te maken in het gewone verkeer. De straatauto moest natuurlijk wel langere ritten aankunnen onder andere omstandigheden dan de racer. In relatief korte tijd werd het project volbracht. Tijdens de Sports Car Show op Monza in september 1967 kon een klein groepje voor het eerst kennismaken met het stukje kunst op wielen. Op de Autosalon van Turijn in dat jaar volgde de presentatie voor het grote publiek.

Toch had ook de 33 Stradale nog een vermogen van 230 pk, een waarde die ook nu nog voor respect zou zorgen. Je vindt de nieuwe 4C al een lichtgewicht? Dan zal het gewicht van de praktisch net zo lange 33 Stradale je helemaal bevallen: slechts 572 kilogram legt de sportwagen op de schaal! Door het lage gewicht, de fantastische stroomlijn en het hoge vermogen ligt de topsnelheid op 260 km/u. Je moet overigens een groot hart hebben om dit ook te durven rijden.

[nggallery id=134]

Van de 33 Stradale werden tussen 1967 en 1969 18 exemplaren gebouwd, waaronder 4 prototypes. Bijna geen enkele auto is identiek, tijdens de productie werden onder andere de koplampunits enkele malen aangepast. Je zou er wel eentje willen? Aangeboden worden ze zelden en komen je er eentje tegen dan moet je rekening houden met een aanschafprijs van meer dan een miljoen euro.