Je hebt auto’s waarvan er nog maar enkele over zijn. Dat is bijzonder. Helemaal speciaal wordt het echter als er nog maar eentje over is en dat is het geval bij deze unieke Lancia D23 Spyder Pinin Farina uit 1953. Het Louwman Museum heeft de hand er op weten te leggen dus kun je deze unieke auto binnenkort in het museum bewonderen.
Een stukje historie dat op de website van het Louwman Museum te vinden is:
Reeds tijdens zijn debuutrace in de Grand Prix van Monza behaalt deze Lancia D23 een tweede plaats dankzij coureur Felice Bonetto.
Voor de zware Carrera Panamericana-race in Mexico zet het Lancia-raceteam vijf auto’s in: twee D23’s, waarvan deze voor Bracco en een tweede voor Castellotti, alsmede drie nieuwe D24’s voor Fangio, Bonetto en Taruffi. In de vierde etappe verongelukt Bonetto dodelijk, hetgeen een schaduw werpt over de uiteindelijke 1-2-3-overwinning van Lancia: Fangio wordt eerste, Taruffi tweede en Castellotti derde met zijn D23. Bracco is uitgevallen door een afgebroken achterwiel. De kleur blauw is uitzonderlijk voor een Italiaanse raceauto. In deze kleur start de auto op Monza in 1953. Dit is de enig overgebleven originele Lancia D23.
De ambitieuze Gianni Lancia, zoon van oprichter Vincenzo en na diens dood in 1937 directeur, vindt dat Lancia zich in de racerij moet bewijzen. Hij ontwikkelt een raceprogramma in samenwerking met de dan inmiddels zestigjarige constructeur Vittorio Jano, afkomstig van Alfa Romeo. Na de oorlog maakt Gianni een racer op basis van de nieuwe Aurelia GT, de D20 coupé. In de Targa Florio wint Lancia, maar op Le Mans mislukken de auto’s volledig. Lancia besluit om twee D20’s technisch aan te passen en zaagt het dak eraf om een open racer te creëren. Dit wordt de D23. Later worden nog twee D20’s omgebouwd en voorzien van een De Dion-achteras, die de wegligging aanzienlijk verbetert.
Gianni Lancia brengt met zijn dure raceprogramma het bedrijf uiteindelijk op de rand van een faillissement en wordt ontslagen.
Meer foto’s van deze unieke Lancia vindt je in het Facebook-album van het Louwman Museum.