Al sinds de komst van de nieuwe driecilinder FireFly-motor was Fiat er duidelijk over: hybride-modellen waren een kwestie van tijd. Net na de jaarwisseling komt Fiat met het nieuws dat het de eerste (productie)stap zet op het gebied van hybride-aandrijving. Het merk presenteert twee modellen met een 12-volt elektrische BSG-systeem (Belt-integrated Starter Generator). Over een paar weken gaan we zeer uitgebreid rijden met de 500 en Panda Hybrid maar we kunnen nu vast meer melden over de techniek.
Om maar met het belangrijkste te beginnen, de reden van deze stap: de 500 en Panda met hybride-aandrijving moeten zo’n 30% zuiniger zijn dan de versies zonder deze elektrische installatie. Zowel het verbruik als de CO2-emissie zullen dus flink lager zijn en dat zal straks terug zijn te zien in de aanschafprijs en daarna de verbruikskosten.
De 500 en Panda Hybrid zijn de eerste stap in het ‘elektrische tijdperk’ van Fiat, het grote nieuws gaat natuurlijk de volledig nieuwe en elektrische 500 worden, die gebouwd zal worden in Turijn. Toch zijn ook de hybride-varianten meer dan welkom voor Fiat, het kunnen uitstekende instappers zijn en zullen ook zakelijk erg interessant zijn. Ter gelegenheid van het debuut van de nieuwe Mild Hybrid-varianten zullen de Fiat 500 en de Panda voor het eerst in de geschiedenis samen in een speciale, unieke serie leverbaar zijn: de exclusieve ‘Launch Edition’. Deze introductieversies voldoen aan de Euro 6D Final-emissienorm en combineren de nieuwste 1-liter driecilinder-benzinemotoren van de FireFly-familie met een 12-volt BSG elektromotor en lithiumaccu, die samen goed zijn voor een vermogen van 70 pk (51 kW). Vergeleken met de vertrouwde 1,2-liter Fire-motor van 69 pk valt het brandstofverbruik en daarmee de CO2-emissie van de Mid Hybrid-versies gemiddeld 20% lager uit en zelfs 30% in het geval van de Panda Cross. Zonder concessies te doen op het gebied van de prestaties of het rijcomfort. Het BSG-systeem zorgt voor een stille, trillingvrije herstart van de verbrandingsmotor in de Stop&Start-modus.
Uiteraard moet een speciale variant duidelijk te herkennen zijn en dat lukt behoorlijk met de frisse en nieuws kleur ‘Verde Rugiada’. Verder is er natuurlijk een speciaal logo, waarbij we niet hoeven uit te leggen dat de ‘H’ voor Hybrid staat. Bij het interieur staat duurzaam centraal: de stoelen in de Launch Edition zijn de eerste in de automobielsector die gedeeltelijk gemaakt zijn van ‘SEAQUAL® YARN’. Dat is geweven uit een speciaal, door SEAQUAL INITIATIVE ontwikkeld materiaal, afgeleid van gerecycled plastic: 10% daarvan is afkomstig uit zee en 90% komt van het land. SEAQUAL YARN wordt geproduceerd door de uit zee verzamelde kunststoffen om te zetten in vlokken van polyethyleentereftalaat. Deze vlokken worden vervolgens gebruikt in het garen waarvan de stoffen zijn gemaakt. In de weeffase wordt zeepolyester gemengd met andere ecologische, natuurlijke, gerecyclede of teruggewonnen vezels. Dit groene proces wordt voltooid door milieuvriendelijke afwerkingen (o.a. verven) op basis van water- en energiebesparing. Fiat werkt samen met SEAQUAL INITIATIVE om de ‘ocean clean up’ te steunen. De nieuwe Fiat 500 en Panda Hybrid Launch Edition-modellen zullen daarom niet alleen klanten aanspreken die prijsstellen op stijl en elegantie, maar ook het milieu willen ontzien.
De techniek in detail:
De nieuwe benzinemotor die in het Mild Hybrid-systeem wordt toegepast, is erfgenaam van de vermaarde Fire-motor waarvan er meer dan 30 miljoen stuks werden geproduceerd. Het betreft een 1-liter, driecilindermotor met een maximum vermogen van 70 pk (51 kW) bij 6.000 t/min en een maximum koppel van 92 Nm bij 3.500 t/min. De met twee kleppen per cilinder en een enkele bovenliggende nokkenas uitgeruste cilinderkop is voorzien van continu-variabele kleptiming en de distributie wordt verzorgd door een ketting. De compacte verbrandingskamers, de op sterke luchtrotaties afgestemde inlaatkanalen en het externe EGR-systeem zorgen voor een snelle verbranding en een effectieve onderdrukking van pingelverschijnselen. Dit maakt een opmerkelijk hoge compressieverhouding (12:1) mogelijk, dat zich vertaalt in een hoog thermisch rendement. Het in samenwerking met Teksid ontwikkelde motorblok is gemaakt van een onder hoge druk gegoten aluminiumlegering. Er worden gietijzeren cilindervoeringen toegepast om de constructieve stijfheid te vergroten, de opwarmperiode te verkorten en het motorgewicht te beperken tot slechts 77 kg. Daarnaast is de wrijving verminderd door een krukmechanisme met een boring/slagverhouding van 1,24 en een krukdesaxatie van 10 mm toe te passen. Dit alles draagt bij tot een maximale efficiëntie en een minimaal brandstofverbruik.
Het BSG-systeem is direct op de motor gemonteerd en wordt bediend door de riem die ook de hulpaggregaten aandrijft. De energie die het systeem tijdens het remmen en snelheid minderen regenereert, wordt opgeslagen in een lithiumaccu met een capaciteit van 11 Ah. Het elektrisch vermogen van maximaal 3.600 W wordt benut voor het herstarten van de verbrandingsmotor in de Stop&Start-modus en om extra kracht te leveren bij het accelereren.
Met deze technologie kan de verbrandingsmotor ook tijdens het rijden worden afgezet, bij snelheden onder de 30 km/h, door eenvoudig de versnellingsbak naar neutraal te schakelen. Het dashboard, dat informatie over het hybridesysteem geeft, meldt de bestuurder wanneer dit het beste kan gebeuren. Tijdens de coasting- of vrijloopmodus verzorgt de lithiumaccu de voeding van alle stroomverbruikers, zodat de bestuurder de volledige controle over de auto houdt.
De Mild Hybrid-krachtbron in de nieuwste Panda en 500 Hybrid Launch Edition-versies is gecombineerd met een nieuwe uitvoering van de handgeschakelde zesversnellingsbak van het type C514. Deze dwarsgeplaatste transmissie voor auto’s met voorwielaandrijving onderscheidt zich door een betere wendbaarheid en grotere efficiëntie. De unit bevat nieuwe lagers en oliekeerringen met extra lage wrijving en hij wordt gesmeerd door speciale hoogrendements-transmissieolie. De overbrengingsverhouding van de zesde versnelling is zodanig gekozen dat daarmee het brandstofverbruik bij het rijden in stedelijke regio’s wordt verminderd. Het comfortaspect is eveneens onder de loep genomen door de ophanging van het versnellingsbakhuis te optimaliseren. Verder zijn de technici erin geslaagd om de inbouwpositie van hele aandrijfunit met 45 mm te verlagen. Dit zorgt voor een verbetering van het weggedrag van de auto’s dankzij het lagere zwaartepunt.
De nieuwe FireFly-familie is door FCA ontwikkeld met het doel een serie kleine modulaire benzinemotoren op de markt te brengen die een bescheiden brandstofverbruik koppelen aan toonaangevende prestaties en geschikt zijn voor een breed scala van toepassingen. De basisstructuur van de nieuwe motoren waarborgt efficiëntie, modulariteit en een hoge mate van standaardisatie ten aanzien van zowel de componenten als het fabricageproces. Daarnaast biedt het motorconcept voldoende ontwikkelingspotentieel voor de toekomst.